remove
Trendler 7-3-2022 3 Dakikalık Okuma

8 Mart Dünya Emekçi Kadınların Anlamlı Günü

  • 1617
  • Dünyada kutlanan tüm özel günler içerisinde yeri ayrı ve anlamlı olan bir gün var: Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bu günü bu kadar anlamlı kılan ise ardındaki anlam ve tarihçesi.

    Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri işçi haklarına dayanmaktadır. Bugün tüm dünyada kutlanan ve ses getiren eylemlere sahne olan Dünya Kadınlar Günü’nün tohumları, 1908 senesinde New York’ta 15 bin kadın işçinin daha kısa mesai süreleri, daha yüksek miktarda maaş ve seçme-seçilme hakkı talep etmesi üzerine atılmıştır. Bu gelişmelerden tam 1 sene sonra ise Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart gününü Ulusal Kadınlar Günü ilan etmiştir. 1910 senesinde ise Clara Zetkin, Kopenhag’ta toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda bu önemli günü uluslararası hale getirmeyi önermiş ve bu fikir oy birliği ile kabul edilmiştir.

    Sarar, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaları ile faaliyetlerine devam etmektedir. “Tasarımdan üretime kadın eli, kadın emeği” diyerek yola çıkan Sarar, %75 kadın çalışan oranı ile kadınlara en fazla istihdam sağlayan şirketler arasında bulunmaktadır. Ayrıca yönetim kurulunda %40 kadın temsil oranı ile eşitlikçi ve katılımcı bir yaklaşım benimsemektedir.

    78 yıldır kadının gücü ile başarılara imza atan Sarar, kadın istihdamına verdiği önem ile anlamlı ödüllere layık görülmüştür. Ekonomist Dergisi’nin 15. kez düzenlenen Anadolu 500 ödül töreninde Sarar, “Kadın Dostu Şirketler” ödülüne layık görülerek Anadolu’nun en çok kadın istihdamı gerçekleştiren ikinci şirketi olmuştur. Geride bıraktığımız 2021 yılında ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Eskişehir SSK İl Müdürü İbrahim Kısa, Eskişehir’de en çok kadın çalışan ve istihdam eden firma olması sebebiyle Sarar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar’ı Organize Sanayi’de bulunan Sarar fabrikasında ziyaret ederek, bakanlık adına “teşekkür belgesi” takdim etmiştir.

    Günümüzde Sarev Ev Tekstili, Gömlek Fabrikası, Sarar Kadın Hazır Giyim ve Üretimi olmak üzere Sarar, 3 üretim fabrikasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında yer alan mağazalarında ise hizmet vermeye devam etmektedir. Kadınların desteğiyle daha güzel yarınlar için çalışan Sarar, kalitesini ve başarısını Türk kadınının özverili çalışmasına borçludur. Sarar, yüksek oranda kadın istihdamı ile gelecekte de öncü ve örnek olmaya devam edecektir.

    Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü sevgiyle kutluyoruz.

    Diğer Makaleler