remove
Trendler 12-3-2024 9 Dakikalık Okuma

80’lerin En Şık Finansçısı Gordon Gekko’nun Stili

  • 71
  • Başarılı yönetmen Oliver Stone tarafından çekilen Wall Street filmi, hayatın tam ortasında yer alan para konusunu mükemmel şekilde ele alan sinema tarihinin kült olmuş filmlerinden birisidir. Filmde Charlie Sheen Bud Fox rolüyle ve Michael Douglas ise ikonik bir karakter olmuş Gordon Gekko rolüyle karşımıza çıkar. Şimdi sinema tarihine geçmiş bu filmin konusundan kısaca söz edelim.

    Wall Street Filminin Konusu

    Çaylak bir broker olan Bud Fox kısa sürede yeni müşteriler bulup zengin olma hayali kurar. Zengin olma hayalini tetikleyen kişi ise gayrimenkul ve hisse senedi yatırımcı Gordon Gekko’dur. 25 yıldır aynı şirkette çalışan Bud Fox, artık parayla olan kötü ilişkisini sonlandırmak istemektedir. Mevcut hayatından kurtulmak ve zenginliğe geçiş yapmak için ona yardımcı olacak kişinin Gordon Gekko olduğuna da inanır. Gordon Gekko, gerçekten de bu işlerde oldukça iyi bir kişidir.

    Dar gelirinden sıkılan Bud Fox için, Gekko istemiş olduğu şaşalı hayata ulaşılması için gereken kişidir. Bu amaçla da sürekli olarak Gordon Gekko ile tanışmak için çabalayıp durur. Ancak tüm çabalarının aksine ona bir türlü ulaşamaz. Bir gün Gekko’nun doğum günü olduğunu fark eder ve o günü Gekko ile bir fırsat olarak değerlendirmeye karar verir.

    Sonunda Gekko ile tanışan Bud Fox, kısa sürede Gordon Gekko’dan aldığı derslerle yükselişe doğru geçmeye başlar. Mesleğini riske atarak adımlar atar. Bu adımlar işe yarar ve yukarı doğru yükseldikçe de yavaş yavaş hayalini kurduğu paraya kavuşur, milyoner olmaya başlar.

    Adım adım yükseklere çıkan Bud Fox, tüm bunlar gerçekleşmeye başladığında hayatı ve kendisiyle alakalı ‘ben kimim’ sorusuyla da yüzleşmeye başlar. Kimlik krizi onu en zayıf anlarında yakalar ve sarsar. Kimlik krizinin getirdiği devinimler yanı sıra tatlı gelen paranın cazibesini de hiçbir şekilde bırakmaya niyeti olmayan Bud Fox, kendisiyle çelişmeye başlar. Filmin ilerleyen sahneleri paraya ulaşmanın ve parayla kurulan ilişkinin insanın ruhuna neler yapabileceğini bize gösterir. Bud Fox kendisinin ve birçoklarının hayalini kurduğu zenginliğe ulaşır ancak ne yazık ki mutluluğa ulaşamaz. Bu süreçte seyirci Bud Fox ile kendini özdeşleştirirken parayla olan ilişkilerini de sorgular hale gelir

    Bir Amerikan drama filmi olan Wall Street Amerika’da önemli bir Wall Street oyuncusuyla çalışmayı amaçlayan genç bir borsacının hayatını konu alır. 1980’li yılların bu ikonik filmi finansal piyasa kavramlarına odaklanan önemli bir yapıttır. Elbette böyle bir hayatın içinde olmanın verdiği sıkıntıları da gözler önüne serer. Ancak bir yandan da farklı duyguları destekleyen söylemlerle izleyici ikileme düşürür. Mesela, Gordon Gekko filmin bir sahnesinde ‘açgözlülük iyidir’ söylemini buna en iyi örnektir. Gordon Gekko filmi taşıyan ana karakterlerden birisi olarak finansal oyunlardaki kirli yapıları da başarı ile temsil eder.

    Filmin Taşıyıcı Karakteri Gordon Gekko

    Gordon Gekko sadece bu film için değil, genel olarak hayat için de harika bir temsil örneği sunar. Bu karakterin finansal oyunlardaki rolü, zengin olmak isteyen herkes için onu bir ilah mertebesine yükseltmesini sağlamıştır. Gekko, etik felsefeleri gizleyen karakteri ile yolsuzluğa açılan kapıları temsil eder. Güç ve zenginliğin vücut bulmuş hali olan Gekko açgözlülüğün gücünün büyüleyici olduğuna sık sık vurgu yapar.

    Filmde kişilerarası beş farklı güç olduğu görülüyor. Bunlar; ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, meşru güç, referans gücü ve uzman gücü şeklindedir. Bu güçleri uygulamaya sokan da Gekko’dur. Filmde bir taraftan Bud Fox’un Gekko’yu kendi çıkarları için çıkardığına tanık olurken bir yandan da Gordon Gekko’nun, Bud Fox’u kendi çıkarları kullandığını görürsünüz. Kimin kimi kullandığı gittikçe karmaşıklaşır.

    Gekko oldukça güçlü bir karakterdir. Onun farklı güç türlerini kullanarak karşısındakini mükemmel şekilde manipüle etmesi günün en büyük göstergesidir. Filmde, Gekko’nun meşru güce sahip olduğu sahneler sıklıkla ön plana çıkar. Wall Street’in en ünlü kurgusal karakteri Gekko, para asla uyumaz sözünün canlı kanıtı gibidir. Gerçek hayattaki finansörlerin bir bileşimi olan bu karakter açık sözlü ve işkolik bir adam olarak karşımıza çıkar.

    Gordon Gekko; son derece zengin, acımasız bir yatırımcı ve kurumsal yağmacıdır. Onu açgözlülüğün kültürel sembolü olarak görmek mümkündür. Ünlü açgözlülük iyidir sözüyle tarihe geçen Gekko, kötücül karakterlerin en hırslı olanlarından biri olarak sinema tarihinde kendine yer edinmiştir. Efsanevi bir anti kahraman olarak Gekko rolüyle Michael Douglas, akademi ödülünü kazanmıştır. Filmde Gekko’nun sağlam karakteri hem zarif takım elbiseleri hem de bulunduğu mekânların şık tasarımı ile birleşerek bir şölene dönüşür

    Gordon Gekko’nun Wall Street’teki İkonik Stili

    Popüler kültürde silinmez bir iz bırakmış olan Gordon Gekko, karakterinin kusursuz kişiliği eşsiz bir stil farkıyla ortaya konulmaktadır. Takım elbiselerinden gösterişli aksesuarlara kadar her detayıyla bir stil ikonu olarak karşımıza çıkar. Gekko’nun gardrobu yadsınmaz bir özgüven ve acımasız bir hırs ile donatılmış görünür. Onu Wall Street aşırıcılığının sembolü haline getiren şey kişiliğiyle uyumlu kıyafetleri olmuştur. Başarının sembolü olan güçlü duruşunu sergileyen takım elbiseleri ilk bakışta prestiji ortaya koyar. Takım elbiselerindeki keskin siluetler ve cesur desenler mükemmelliği yakalamasını sağlar. Siz de kendi tarzınızı en iyi şekilde yansıtma için her ortamda sofistike şıklığı vurgulayacak Sarar takım elbise koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz.

    Otorite ve zarafeti temsil eden lacivert, kömür grisi renkler renk seçiminde öne çıkar. İnce çizgili desenler de aynı şekilde zarif ve otoriter bir görünüm sağlar. Renk tercihleri genellikle klasik nötr renkler etrafında dönmektedir. Ofis ortamında şık ve cool bir görünüm elde etmek ve Gekko tarzını yakalamak için takım elbisede antrasit renk tercih edebilirsiniz. Amara Addy Resta takım elbise ve onu tamamlayan yeleğiyle ortamlarda güçlü bir duruş sergilemenize imkan verecektir.

    Gekko, günlük kıyafetleri minimalist ama etkili aksesuarlar da tamamlar. Birbirinden farklı gömleklerinin beyaz yakaları onun karakterini ve duruşunu gösteren önemli bir detay olarak gözükür. Onun zengin yaşam tarzını ve sakinliğine vurgu yapar. Bu küçük dokunuş onun görünümünü de dikkat çekici yaparken finans imparatoru statüsünü de vurgular. Beyaz yaka hem zarif hem de güçlü olduğunu ortaya koyan en önemli detaylardan birisi olarak karşımıza çıkar.

    Gekko takımları mükemmel kravat ve kol düğmeleri ile tamamlanır. Geometrik desenli kravatlar modern yaşam tarzını simgeler. Kıyafetlerine derinlik ve incelik katan kravat tercihleri ön plana çıkar. Zevkinin bir uzantısı olan kol düğmeleri ise şık detaylar olarak dikkatleri üzerine çeker. Altın ve gümüş vurguların tercih edildiği kol düğmeleri zengin yaşam stiline ince dokunuşlar katmaktadır. Gekko, hayattaki güzel olan şeylere ilgisi olduğunu gösteren kol düğmesi seçimleriyle sanatsal zevkini de ortaya koyar. Siz de stilinize şık dokunuşlar yapmak isterseniz Sarar kravat ve birbirinden şık kol düğmesi seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

    Wall Street’in yayınlanmasından otuz yıl sonra bile moda dünyasına olan etkileri dikkat çeken bir filmdir. Gekko’nun güçlü, zarif ve etkileyici stili günümüzde hala etkisini gösterir. Giyimin gerçekten kendini ifade etmenin bir biçimi olduğunu gösteren Gekko tarzı profesyonellere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. 

    Zevkli ve seçici olduğunuzu göstermek istiyorsanız Gekko’nun tarzından ilham alabilir ve Sarar erkek giyim koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz. Sarar koleksiyonlarından, indirim ve kampanyalarından haberdar olmak için de e-bültene üye olabilirsiniz.

    Diğer Makaleler