remove
Tips & Tricks 24-11-2022 5 Dakikalık Okuma

Alezleri Doğru Yıkama Metotları

  • 895
  • Alez Nedir?

    Alezler, kirlenme ve yıpranmadan koruyarak yatağı uzun ömürlü kullanılabilmek amacıyla çarşafın altına serilen tekstil ürünüdür. Kolay temizliği ve değiştirilebilir olması sayesinde temiz bir ortamda uyumaya yardımcı olarak uyku kalitesinin korunmasını da sağlarlar.

    Alez Çeşitleri Nelerdir?

    Yatak bakımında önemli bir yeri olan alezler; kapitoneli ve su geçirmez olarak ikiye ayrılır.

    Kapitoneli alez

    Pamuklu yapıya sahip olan kapitoneli alezler, evde kullanım için uygundur. Yumuşak yapısıyla konforlu bir uyku sağlayan kapitoneli alezler, sahip olduğu lastikler sayesinde yatağa giydirilir ve bu sayede hem kayma yapmaz hem de yatağın yanlarını da kirlenmekten ve yıpranmaktan korur.

    Su geçirmez alez

    Adından da anlaşılacağı gibi bu modeldeki alezler sıvılar için maksimum koruyuculuğu sağlar. Çocuklu aileler, evcil hayvan sahipleri, uykusunda terleme problemi yaşayanlar ve hastalar için kullanılmakla beraber çok fonksiyonlu olarak üretilmişlerdir.

    Alezlerin Özellikleri Nelerdir?

    Alezlerin özellikleri çeşitlerine göre değişebilmektedir. Alezlerin sahip oldukları genel özellikler şunlardır:

    • Yatak sağlığını korumak için tasarlanan alezler insan sağlığını koruyabilmek için de nefes alan yapıda olmalıdırlar.
    • Birçoğu leke tutmaz. Temizlenmeleri kolaydır ve lekelerin yatağa ulaşmasını engeller.
    • Sıvı geçirmez türleri yatağın nemlenmesinin ve rutubet oluşumunun önüne geçer.
    • Nefes alan ve antibakteriyel bir dokuya sahip olmaları sayesinde kötü koku oluşumunu engeller.
    • Terlemeye yol açmazlar ve ısı dağılımını eşit derecede sağlarlar.
    • Yırtılmalara ve yıpranmalara karşı dayanıklıdırlar.
    • Ütü gerektirmeden kullanılabilirler.

    Yatak ve Yastık Alezleri Nasıl Yıkanır?

    Yatak ve yastık alezlerinin yıkama sıklığı kullanıma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Standart kullanımda ortalama olarak iki aylık yıkama periyodu alezler için uygundur. Fakat toza karşı alerji problemi olan kişilerin alezlerini daha sık yıkaması önerilir. Ayrıca alezin lekelendiği durumda beklemeden yıkamak, oluşan lekenin kalıcı hale gelmesini önler. Alezlerin hem elde hem de makinede yıkanabilen çeşitleri bulunmaktadır. Yıkama işlemine başlamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını kontrol edilmelidir. Eğer alez çamaşır makinesinde yıkanacaksa, ürün etiketinde yer alan talimatların uygulanması gerekir. Eğer talimatlarda açıkça belirtilmiyorsa genel kabul gören yıkama şekli düşük devirde, ılık suyla ve dokusuna uygun programları kullanarak yıkanmalıdır. Alezin kullanım ömrünü azaltmamak için doğru deterjanla yıkamak oldukça önemlidir. Eğer alez elde yıkanacaksa öncelikle üzerinde yer alan tüy ve tozlardan arındırmak için süpürülmelidir.Bu işlemin ardından yıkama için aşırı kimyasal içermeyen bir temizleyici kullanmak alezin yıpranmasını engelleyecektir. Su, sirke ve limondan oluşan doğal bir karışım hazırlayarak da alez temizliği sağlanabilmektedir. Eğer alez üzerinde lekeler bulunuyorsa, Su, sirke ve limondan karışımı lekeli bölgenin üzerinde 15 dakika bekletip ardından elde yıkama işlemi gerçekleştirilebilir.

    Yatak ve Yastık Alezleri Yıkandıktan Sonra Nasıl Kurutulur?

    Alezi yıkama işlemi tamamlandıktan sonra kurutma makinesi kullanılabilir. Fakat yüksek ısı alezi yıpratabileceği için kurutma makinesi doğru ayarda çalıştırılmalıdır. Kurutma aşamasında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, alezin nemli kalmamasıdır.

    Alez Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Yatak için alez seçiminde doğru boyutta ve kumaş kalitesi yüksek ürünler tercih edilmelidir. Düşük kalitedeki kumaşlar kısa sürede yıpranır ve beklenen korumayı sağlamaz. Aynı zamanda terlemeye sebep olurken bakteri üremesi için de elverişli bir ortam yaratabilir. Uyku kalitesi için temiz ve kaliteli ev tekstil ürünleri kullanmak oldukça önemlidir.

    Sarev koleksiyonunda kaliteli ve sağlıklı alez modelleri sizleri bekliyor. Tek kişilik ve King size yatak alez modelleri yanı sıra bebekler ve yetişkinler için yastık kılıfı alez modelleri de Sarev koleksiyonunda yer alıyor. Antibakteriyel ve sıvı geçirmez özelliğe sahip alez modelleri hakkında daha fazla bilgiye online satış mağazamızdan ulaşabilirsiniz.

    Diğer Makaleler