remove
Tips & Tricks 1-12-2021 5 Dakikalık Okuma

Ayakkabı Seçimi ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 1317
  • İlk dikkat edilmesi gereken nokta ayakkabının amacına uygun kullanılmasıdır. Seçiminizi özel bir gecede veya günlük hayatınızda kullanacağınıza karar verdikten sonra gerçekleştirmeniz, ayrıca bu seçimin içerisinde bulunduğunuz mevsim şartlarına olan uygunluğu dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesidir.

    Ayakkabılarınızın kullanım ömrünü uzatabilmek için kullanım esnasında giyip çıkarırken özen göstermeniz gerekmektedir. Bağcıklı ise bağcıklarını çözerek, değil ise çekecek kullanarak ayakkabının giyilmesi sürtünme katsayısını minimuma indireceğinden dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır.

    Ayakkabılarınızı deneme esnasında gün içerisinde ayağın maksimum şiş olduğu zaman dilimini tercih etmemelisiniz. Daha sağlıklı sonuçlar alabilmek için denemelerinizi özellikle gün içerisinde çok fazla ayakta kalmadan ve yorulmadan önce sağ tek ve sol tek olarak gerçekleştirmelisiniz.

    Ayak tipinizin ayakkabıya olan uygunluğu da tercihlerinizi etkileyecek bir kriter olmalıdır. Ayak tipinize göre ayakkabı almak hem sağlığınız hem de konforunuz açısından sizler için en doğru tercih olacaktır. Kendi ayak tipinizi öğrenerek ergonomisi size uygun olmayan ayakkabıları tercih etmemeli bu sayede erken deformasyonu, astar yırtılması gibi sorunları önleyerek uzun vadeli kullanabileceğiniz ayakkabıları tercih etmelisiniz.

    Ayakkabınızı rutubetli ortamlardan uzakta daha soğuk ve kuru ortamlarda muhafaza edin.

    Ayakkabılarınızı yoğun ve uzun süreli su ile temasından sonra direkt güneş ışığı altında veya herhangi ısı kaynağının altında kurutulduğu takdirde ayakkabıların yapışma yerlerinde açılma, deride çatlama, leke ve şekil bozukluğu olabilir. Bu tür problemlerin önüne geçebilmek için ıslak ayakkabılarınızı oda sıcaklığında kurutun.

    Ayakkabılarınızı kesinlikle çamaşır makinesinde veya elde yıkamayın.

    Ayakkabınızın ömrünü uzatabilmek ve kendi ayak sağlığınızı koruyabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanmış olduğunuz ayakkabıları mutlaka bir gün ara ile giyilmesidir. Ayakkabınız gün içerisinde kullanım esnasında ayağınızın terini emer ve 24 saatte buharlaşır. Bu sebeple ayakkabılarınızı aralıklı olarak kullanmak en sağlıklı tercihiniz olacaktır. Ayrıca ayağın aşırı terlemesinden dolayı oluşabilecek lekelerin üretim hatasından kaynaklanmadığını unutmayın.

    Ayakkabının muhtemel kokulara karşı mutlaka havalandırarak muhafaza etmeli ve deformasyonu önlemek için ayakkabınıza uygun kalıp kullanılması önerilmektedir.

    Özel malzemelerle üretilen ayakkabıların bakımı konusunda satış sorumlusundan bilgi alarak ayakkabıya uygun bakım şartlarında belirli aralıklarla bakımını gerçekleştirin.

    Aşırı terleme ya da kar sonucu deri yüzeyinde giderilemeyen tuzlanmalar meydana gelmektedir. Düzenli bakımlarınız sonucunda bu durumun ayakkabınıza vereceği zararı minimuma indirebilirsiniz.

    Nubuk ve Süet Ayakkabılar için Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Nubuk veya süet malzemeden üretilmiş ayakkabıları uygun sertlikte bir fırça veya silgi ile temizleyin. Bu ve benzeri malzemelerden üretilmiş ayakkabılarınızı direkt olarak yıkamayın ve üzerlerine sprey kullanmayın.

    Süet, nubuk deri ve kösele taban ürünlerin su çekici özelliğinden dolayı yağışlı havalarda ve su ile temas edebileceğiniz doğal ortam koşullarında giyilmemesine özen göstermelisiniz.

    Deri Ayakkabılar için Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Deri ayakkabılarınızı kendi renginde boya veya natural cila ile cilayın.

    Saraçlı olarak tabir edilen üst el dikişli ayakkabılar, dikiş yerlerinden, taban ve yan kısımdaki derinin birleştiği bölümlerden su alabilir. Yağmurlu havalarda bu tarz ayakkabılarınızın yerine daha çok su geçirmez özellikte tasarlanan başka bir ayakkabı tercih edin. Ayakkabının etiketinde “su geçirmez özelliği mevcuttur” ibaresi yok ise yağmurlu ve karlı havalarda su geçirebileceğini unutmayın. Satın alırken ayakkabıda aradığınız özelliklerin benzeri ibarelerle belirtiliyor olmasına dikkat edin.

    İçi astarlı ve astarsız ayakkabılar ayağın nefes almasını sağlayan hakiki deriden ütetilmiş olup, ayak sağlığını bozabilecek kimyasal katkılar içermez. Bu nedenle terleme sonucu ayağınıza ya da çorabınıza, astarın ya da ayakkabının rengi çıkabilir. Dolayısıyla ayakların çok terlediği dönemlerde ayakkabının aynı renk çoraplarla giyilmesi tavsiye edilmektedir.

    Doğal yapıları nedeniyle tüm deri ayakkabılarda yüzeyleri gözenekli, nefes alan bir yapıya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı derinin su ile temasında deri üzerinde ıslanma başlar ve temas süresi süreklilik gösterdiğinde su yüzeyden ayağınızın içerisine nüfuz eder. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için yine ayakkabınızın materyaline uygun su geçirmez özellikteki spreyleri satış sorumlusundan bilgi alarak tercih edebilirsiniz.

    Deri üzerinde ayak yapısı ve yürüyüşe göre kırışıklıklar meydana gelebilir. Kırışıklıklar ayağın her esneyişinde artacaktır. Bu durumda derinin cinsine göre koruyucu ve yumuşatıcı sürülmesi gerekmektedir. Yağlı derilerde WAX, normal derilerde CİLA, nubuk ya da süetlerde KORUYUCU, yağlı nubuklarda ise WAX SPREY kullanılması gerekmektedir.

    Açma deri (parlak) ayakkabılarınıza asla boya uygulamamalısınız. Tüm ayakkabılarınızda olduğu gibi düzenli kullanım sonrası yapacağınız temizlik ile ayakkabınızın rengini ve kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

    Diğer Makaleler