remove
Trendler 29-5-2023 8 Dakikalık Okuma

Damatlar için A’dan Z’ye Takım Elbise ve Smokin Rehberi

  • 667
  • Erkek giyiminde bazı parçalar oldukça klasiktir. Takım elbise ve smokinler, hem klasik çizgiler hem de farklı moda akımlarının etkileriyle farklı zevklere ve tarzlara hitap edecek şekilde tasarlanır. Ancak hangi stilde olursa olsun bu iki önemli parça şıklığın ve erkek zarafetinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu nedenle en özel gününe, düğününe hazırlanan damat adayları için rehber olacak bilgiler yer alan yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

    Takım Elbise ve Smokin Farklılıkları Nelerdir?

    Erkek modasında takım elbise ve smokin sık sık kafa karışıklığına neden olan parçalardır. Şöyle bir bakınca birbirine çok benzeyen bu iki kıyafetteki temel farkları anlayabilmek için her ikisini de yakından tanımak gerekir. Takım elbise ve smokin birbirinden ayıran temel farklar şu şekilde sıralanabilir:

    • Takım elbise, günlük kullanıma uygundur smokin ise sadece düğün, balo, resmi davet ve törenlerde kullanılır.
    • Takım elbiselerinin ceketinde çift yırtmaç kullanılabilir. Ancak smokinler tek yırtmaçlıdır.
    • Takım elbise ceketinin yaka seçenekleri standarttır, smokinde ise şal yaka, sabit yaka, kruvaze yaka ve kırlangıç yaka seçenekleri bulunur.
    • Takım elbiseler ile farklı gömlek modelleri kullanılabilir. Smokin ise dar kesimli gömleklerle giyilir.
    • Takım elbisede kravat ve papyon takılabilir. Smokinde ise sadece papyon kullanılır.
    • Takım elbise modellerinde kemer mutlaka kullanılması gereken bir aksesuardır. Smokinde ise kemer kullanılmaz.
    • Takım elbise modelleri birçok farklı renkte tasarlanabilir. Smokinde renk seçeneği daha azdır.
    • Takım elbiselerde farklı renklerde tasarlanan gömlekler kullanılabilir. Smokinde ise sadece beyaz renkli gömlek kullanılır.

    Yukarıda sayılanlar temel farklılıkları oluşturur elbette bu sayılan unsurların dışına çıkan tasarımlar ve kullanımlar görmek de mümkündür. Moda dünyası kişilerin hayal gücüne kalmış geniş bir oyun alanıdır.

    Takım Elbise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Takım elbiseler erkek modasının asla eskimeyen vazgeçilmez parçalarından biridir. Şıklık söz konusu olduğunda mesleği, konumu, yaşı fark etmeksizin her erkeğin kurtarıcısıdır. Giyildiği anda kişiye güvenilir bir imaj ve karizmatik bir görünüm veren takım elbiseler zamansız ve ağırbaşlı stilleri ile erkek modasındaki yerini uzun yıllardır koruyor.

    Takım elbise seçmek aslında zor ve kapsamlı bir eylemdir. Bu yüzden birçok detaya dikkat ederek karar vermek faydalı olur. Takım elbise seçerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

    • Mevsim Koşullarına Uygun ve Doğru Kumaş Seçmek

    Takım elbise her mevsim giyilebilen bir kıyafettir. Ancak kumaş özelliklerinin mevsim koşullarına uygun olması önemlidir. Ayrıca kullanım kolaylığı ve konfor bakımından kumaş kalitesine de dikkat etmek gerekir. Kış ayları için yünlü ve kalın kumaşlardan, yaz ayları için pamuk ve keten gibi hava alan kumaşlardan tasarlanan takım elbiseler tercih edilebilir. Polyester içerikli kumaşlardan tasarlanan takım elbiseler terlemeye neden olduğu için konfor sağlamazlar. Ayrıca ütüsü çok çabuk bozulur.

    • En İdeal Rengi Seçmek

    Koyu renkli takım elbiseler daha fazla tercih edilir. Siyah, koyu gri ve lacivert renkli bir takım elbise ile şıklık her zaman garantidir. Ancak son yıllarda erkek modasında takım elbiselerin farklı renklerden tasarlanan modellerini de sık sık görüyoruz. Tarzınıza ve girdiğiniz ortamlara uygun olacaksa koyu renklerin yanı sıra revaçta olan farklı renkleri de deneyebilirsiniz. Takım elbisede renk değişikliğine gidiyorsanız kravat, kemer ve ayakkabı tercihlerinizde de renk değişikliği yapmanız gerekebilir.

    • Proporsiyonunuza Uygun Takım Elbise Seçmek

    Takım elbiselerin ceketleri genellikle omuzları olduğundan biraz daha geniş gösterir. Omuzlarınız zaten genişse vücut proporsiyonunuzu bozmamak için vatka desteği küçük olan ceket modellerini tercih edebilirsiniz.

    • Pantolon ve Ceket Boyunu Doğru Seçmek

    Takım elbise söz konusu olduğunda elbette ceket ve pantolon boyu için yazılı bir kural yoktur. Ancak takım elbise ile hedeflenen şıklığı yakalamak için yazılı olmayan belirli kurallara dikkat etmek önemlidir. Şık bir görünüm yakalamak için ceketin kalça kısmını kapatacak uzunlukta olması gerekir. Vücudunuz atletik bir yapıya sahip olsa da kısa bir ceket hedeflediğiniz görüntüyü yakalamanızı zorlaştırabilir. Pantolon boyu da takım elbisede önemli detaylardan biridir. Pantolon paçasının ayakkabıya sıfır noktasında yaklaşması gerekir. Ayaktayken pantolon paçası ayakkabınıza dokunmamalı ancak çorabınızı kapatacak uzunlukta olmalıdır.

    Smokin Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    İhtişamlı düğünlerin, resmi davetlerin ve özel kutlamaların vazgeçilmez kıyafeti smokindir. Smokin günlük kullanım için uygun bir kıyafet değildir. Çeşitli aksesuarlarla zenginleştirilerek kullanılan smokinler sadece özel günlerde kullanılabilir. Smokinlerin renk skalası daha azdır. Dar kalıplı, özel tasarımlı ve özel kumaşlı smokin, erkeklere karizmatik ve asil bir görünüm kazandırır. Özellikle damatların en heyecanlı gününe eşlik eden smokini seçerken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Smokin ceketi tek yırtmaçlı tercih edilmelidir.
    • Birden fazla yaka seçenekleri olduğu için kullanılacağı organizasyona uygun yaka modeline sahip olan tasarım seçilmelidir.
    • Smokin ceketlerinin birden fazla düğme seçeneği bulunan modelleri mevcuttur. Düğme dizilimi smokinin türünü belirleyen önemli bir unsurdur. Tek düğmeli smokin modelleri biraz daha spor tarza uygundur. Çift düğmeli, kruvaze modeller ise daha klasik bir havaya sahiptir.
    • Smokin ceketinin kol boyu gömlek manşetlerinden daha kısa olmalıdır. Çünkü smokinin olmazsa olmaz aksesuarlarından biri kol düğmesidir. Kol düğmesinin açıkta kalabilmesi için ceket kol boyunun daha kısa olması önemlidir.
    • Smokin pantolonunun paçası takım elbise pantolonundan farklı şekilde kullanılır. Pantolon paçasının ayakkabının üzerine dökülmemesine dikkat etmek şık bir görünüm yakalamayı kolaylaştırır.

    Takım Elbise ve Smokin Aksesuarları

    Takım elbise ve smokin ile kullanılabilecek aksesuarlar şu şekilde sıralanabilir:

    • Takım elbise aksesuarları
      • Kemer
      • Kravat
      • Papyon
      • Kravat iğnesi
      • Kol düğmesi
      • Mendil
      • Çorap
    • Smokin aksesuarları
      • Papyon
      • Papyon kuşak mendil set
      • Kol düğmesi
      • Yaka çiçeği ve yaka zinciri
      • Çorap

    Kumaş ve Kesim Türleri, Renk Seçimi ve Aksesuar Kombin Önerileri

    En mutlu anınızda ihtişamlı ve karizmatik görünüşünüzle geline eşlik edebilmek için smokin tercihinizi netleştirmeniz faydalı olur. Karar vermekte zorlanıyorsanız damatlık kombini önerilerimizi değerlendirebilirsiniz.

    Salon Düğününe Özel Smokin Kombini

    Salon düğünü için tek düğmeli olan smokin modelleri arasından tercihte bulunabilirsiniz. Fit bir vücuda sahipseniz ceket içerisine kuşak kullanabilirsiniz. Kol düğmesi takarak daha şık görünmek için Sarar kol manşetli gömlek modellerini damatlık kombininize ekleyebilirsiniz. Kombini tamamlamak için papyon modellerini kullanabilirsiniz

    Otel Düğününe Özel Smokin Kombini

    Otel düğünleri salon düğünlerine göre daha ihtişamlıdır. Bu yüzden ihtişamlı bir smokin modeli tercih edebilirsiniz. Şal yaka, bordo-siyah renkli smokin otel düğünleri için harika bir seçenektir. Şık kombininizi tamamlamak için Sarar papyon kuşak mendil set kullanabilirsiniz. Ayakkabı olarak ince bağcıklı, rugan ayakkabı tercih edebilirsiniz.

    Plaj Düğününe Özel Smokin Kombini

    Plaj düğünü için beyaz ceket ve siyah pantolondan oluşan bir smokin tercih edebilirsiniz. Bu şık smokini tamamlamak için siyah düğmeli beyaz gömlek ve siyah papyon kullanabilirsiniz. Kombininize zarif bir dokunuş yapmak için Sarar mendil modellerini değerlendirebilirsiniz.

    Kır Düğünü Takım Elbise Damatlık Kombini

    Kır düğünü yapmayı planlıyorsanız keten kumaşlardan tasarlanan takım elbise modellerini değerlendirmeniz faydalı olur. Renk tercihini beyaz, krem, kırık beyaz gibi açık renklerden yana yapabilirsiniz. Takım elbise modeli olarak slim fit modelleri değerlendirebilirsiniz. Sarar yaka çiçeği ve yaka zinciri bu harika kombini tamamlamak için en ideal aksesuarlardan biridir. Ancak papyon veya kravat seçimini kendi tarzınıza göre yapabilirsiniz.

    Erkek modasının vazgeçilmeyen en önemli iki parçası takım elbise ve smokin modellerini doğru mekânda ve doğru şekilde kombinleyerek tüm dikkatleri üzerinize çekebilir ve bulunduğunuz ortamın en şık erkeği olabilirsiniz. Harika modelleri ve zengin aksesuarları keşfetmek için Sarar koleksiyonlarını inceleyebilirsiniz. Sarar damat adaylarına mutluluklar diler.

    Diğer Makaleler