remove
Trendler 1-9-2021 4 Dakikalık Okuma

Deniz, Kum ve Güneşten İlham Alanların Stili: Marin!

  • 1315
  • Marin Stili Nedir?

    Latince kökenli  “Marin” kelimesinin anlamı deniz ve denize ait olan demektir. Adını denizden alan marin stilinin temelleri 1800’lü yılların başında Fransız denizciler için üretilen asker üniformalarıyla atılmıştır. Bu temayı ilk olarak modaya kazandıran isim ise Coco Chanel’dir. Denizci stili, diğer modacıların da katkılarıyla yıllar içinde çok farklı şekillerde yorumlanarak bugünkü Marin modasını oluşturmuştur. Marin modasının ana teması denizdir. Denize ait unsurlar kıyafetlerde ve aksesuarlarda kullanılır. Böylece ferah ve doğal bir stil yaratılmış olur. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan Marin modasında 3 ana renk bulunur. Bu renkler lacivert, beyaz ve kırmızıdır.  Ana renklerin yanında bu renklerin tonları olan mavi, turkuaz, krem, nar çiçeği gibi renkler de sıkça görülür.  Renklerin yanı sıra desenler de bu stilde büyük rol oynar. Gemi, yelken, çapa, dalga, deniz yıldızı, deniz kabuğu, dümen gibi figürler kıyafetlerin ve aksesuarların üzerinde yerini alır. Bu stil özellikle yaz aylarını çağrıştırdığı için terletmeyen ve ferah kumaşlar tercih edilir. Bu kumaşlar ise  pamuk, bambu, keten ve şile bezi gibi kumaşlardır. Marin aksesuarlarda halat, örgü, hasır gibi unsurlar sıkça kullanılır. İşte Marin stili tüm bu denizi çağrıştıran detayların bir araya gelmesiyle oluşan “casual” görünümdür.

    Marin Stili Kıyafetler

    Marin stilinde önemli olan doğal ve ferah bir görüntü yakalamaktır. Kişiye renk karmaşasından uzak, sade ve iç açıcı bir görünüm sunmalıdır. Marin stili denilince akla ilk gelen genellikle beyaz ve lacivert enine çizgilerdir. Bu enine çizgilere breton stili denir. Breton stili çizgiler Marin modasının olmazsa olmazıdır diyebiliriz. Breton stilini tişörtler, bluzlar, etekler, çantalar, şapkalar gibi hem kıyafetlerde hem de aksesuarlarda sıkça görürüz. Tarihte kadınlar tarafından giyilen ilk erkek giysisi asker ceketleri olarak bilinir. Bahriye üniformalarından ilham alınarak üretilen ve yine çok rastlanılan altın metal düğmeli lacivert ceketler de marin modasında kadınlar için serin yaz gecelerinin kurtarıcısıdır. En çok karşılaşılan bu iki detayın yanında kadınlar için ana Marin renklerinden oluşan elbiseler, etekler, şortlar da sıkça kullanılır. Bu giysiler ayrıca deniz esintili figürlerle süslenmiş olabilir. Erkekler için ise keten gömlekler, şortlar, tişörtler, kapüşonlu sweatler Marin modasının en çok tercih edilenleridir. Pamuk veya ketenden üretilmiş açık renk pantolonlar ve şortların paçasını kıvırarak kullanmak yine Marin stilinde sıkça rastlanılan hoş ayrıntılardır.

    Marin Stili Aksesuarlar

    Kıyafetleri tamamlayan en önemli detaylar aksesuarlardır. Marin modası aksesuarlarda da kendini gösterecek bolca özelliğe sahiptir. Özellikle halat ve ip detaylı hasır çantalar Marin stilinin vazgeçilmezidir. Yine mavi veya kırmızı renkteki minik fularlar da hem boyunda hem saçta hem de çantaların saplarında kendisini gösterir. Hem erkekler hem de kadınlar için hasır şapkalar, buket şapkalar ve denizci kasketleri de Marin aksesuarlar arasındadır. Önemli detaylardan bir diğeri de ayakkabılardır. Kadınlar için genellikle kısa topuklu ayakkabılar, bilekten bağlamalı sandaletler ve babetler tercih edilirken; erkekler için ise özellikle loaferler başta olmak üzere yine sandaletler ve terlikler sıkça kullanılır. Tüm bu stili en son Marin esintili takılarla tamamlayarak deniz havasını üzerinizde taşıyabilirsiniz. Salaş ip bileklikler, altın renkli yüzükler, kolyeler ve diğer takılarla marin stilini tam olarak yansıtmak mümkündür. Denizi, kumu ve güneşi en iyi şekilde temsil eden Marin modası her yaz hiç eskimeden vitrinlerdeki yerini almasıyla meşhurdur. Siz de ferah ve şık bir görünüm için Marin detaylarla süslenmiş stilinize alternatif yorumlar getirerek kendinize özgü bir Marin modası yaratabilirsiniz.

    Diğer Makaleler