remove
Sarev 1-9-2021 4 Dakikalık Okuma

Havlu Kalitesi Su Emiciliğini Nasıl Etkiler?

  • 1588
  • Havlu seçimi hem hijyen hem de cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Üstelik havlunun görüntüsü ve tasarımı da dekoratif olarak önemli bir diğer noktadır. Ancak havlu seçiminde bu kriterlerin dışında önemli başka noktalar da vardır. Su emiciliği bunların başında gelir.

    Havlu Nasıl Seçilir?

    Havlular GSM adı verilen birimlerle ölçülür. Bu ölçü, havlunun havlu-kumaş yoğunluğunu gösterir. GSM ölçümüne göre havlu seçmek işinizi oldukça kolaylaştırır. GSM ölçüsü düşük olan havlular, hafif ve ince yapıları sebebiyle aşınmaya daha eğilimlidir. Yükte de pahada da hafiftirler. Bu tarz havluları, seyahat veya spor için tercih etmek uygun olacaktır. İnce yapıda olan bu hafif havluların emiciliği düşük olduğundan banyo kullanımı için uygun olmayabilir. GSM ölçümü yüksek olan havlular ise daha kaliteli havlulardır. İyi otellerde kullanılan havlular bu kategoriye aittir. Daha pahalı olmalarına rağmen kullanım ömrü daha uzundur. Bu sebeple havlu seçerken, görsel zevklerinizi yansıtması, yumuşak yapıda olması ve GSM ölçümüne bakılması gerekmektedir.

    Havlunun Kalitesi Neden Önemlidir?

    Havluların aslında hayatımızdaki misyonu bizi kurulamanın daha ötesindedir. Havlu seçimi yaparken kalitenin ne kadar önemli olduğu konusunda kafanız karışıksa bilinmesi gerekir ki aslında havlunun kaliteli olması oldukça önemlidir. Kaliteli bir havlunun kullanıldığı hammadde, GSM ölçüsü, yumuşaklığı ve görüntüsü kalitesi ile doğru orantılıdır. GSM ölçüsü yüksek olan havluların emiciliği de yüksektir. Yani kaliteli bir havlu aldığınızda birçok açıdan daha konforlu hissedersiniz. Birkaç yıkamada sertleşmeyen ve uzun zaman kullanılan havlular kesinlikle tercih sebebidir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutabilme özelliğine sahiptir. Suyu mükemmel düzeyde çeken pamuklu dokuma havlular, havlunun kalitesini doğrudan etkiler.  Ancak pamuğun çeşidi de burada ayırt edici bir konudur. Fiyat olarak uygun olan pamuktan yapılma havlular da vardır, ancak onların emiciliği yine düşük olabilir. Çok daha uzun ipliklere sahip olan ve sık dokunan havluların kalitesi çok daha yüksektir. Aynı oranda emiciliği de yüksektir. Bir havlunun kalitesini dokunduğunuzda anlayabilirsiniz. Kalitesi yüksek bir havlu ağır ve yumuşak olur. Dokunduğunuzda size bu hissi geçiren bir havlu uzun kullanım süreci, kullanırken yaşattığı konfor ve emiciliği ile öne çıkar. Bir havlunun ağırlığı GSM değeri dediğimiz bir değere göre belirlenebilir elbette. Evde kullanmak veya hediye için seçeceğiniz havluların GSM değerinin 400’ün altında olmamasını öneririz. Banyo kullanımı içinse 500’ün üzerinde GSM değeri olan havluları seçmeniz çok daha iyi bir seçim olacaktır. GSM değeri 500’ün üzerinde olan havlular, yumuşak, doğru ağırlıkta ve yüksek emicilikte olur.

    Kaliteli Havlu Su Emiciliğini Nasıl Etkiler?

    Havlunun emiciliği, havlu seçerken en önemli faktörlerin başında gelmelidir. İyi bir havlu, çok kalın, yumuşak ve emici olmalıdır.  Üstelik estetik olarak da size hitap etmelidir. Islak olan vücudunuzu, yüzünü, saçınızı kurulamak için kaliteli bir havlu tercihi yapmanız hızlı kurulanmanıza sebep olur. Yani yüksek emicilik havlu kalitesi ile doğru orantılıdır. İnce havluların emiciliği düşük olduğu gibi ömrü de kısadır. Havlunun kalitesini belirleyen unsurlardan biri de pamuklu yapısıdır. Pamuk dokuma havlular çok daha kalitelidir. Her pamuklu havlu dokuma içinde ilmeklerden oluşur. Dokusundaki bu yapılar havlunun daha emici olmasını sağlar. Dokusunda bulunan döngüler, emiciliği artıran faktörlerin başında gelir. Dokumadaki bu döngüler ve halkalar daha fazla kurutma yeteneği anlamındadır.  Mısır pamuğu bu konudaki en iddialı dokuma hammaddesidir. Çok uzun ve kalın ipleri olan mısır pamuğundan yapılan havlular emicilikleri ile meşhurdur.

    Diğer Makaleler