remove
Şehrin Dinamikleri 1-9-2021 5 Dakikalık Okuma

İş Görüşmesine Giderken Tercih Edilecek Renkler

  • 1482
  • İş görüşmeleri hayatımızın önemli günleri arasında. İyi bir izlenim bırakmak, kendimizi doğru tanıtmak, yeteneklerimizi ve yapabileceklerimize dair doğru fikirler vermemiz gereken günlerdir. Kariyerimiz için bazen dönüm noktası da olabilen iş görüşmelerinde kıyafetlerimiz de büyük önem taşımaktadır. Bu kıyafetlerin özensiz, lakayt ve iş ciddiyetine aykırı bir görünümü olmamalıdır. Ancak bu temel durumlar dışında renk seçimleri de psikoloji ve ilk izlenim açısından oldukça önemlidir. İş görüşmesi yapmadan önce iyi uyumaya, güler yüzlü, samimi ancak iş bilincini ve ciddiyetini yansıtan bir üslup takınmaya özen gösterirsiniz. Peki ama hangi renk kıyafetler tercih etmelisiniz? İş görüşmeleri çevrimiçi ortam da ya da fiziksel olsun giydiğiniz renk karşı tarafı etkilemek açısından önemlidir. Uzmanlar renklerin önemli görüşmeler, buluşmalar ve toplantılarda psikolojiye ciddi etki ettiğini söylüyorlar. Buradan yola çıkarak çevrimiçi ya da fiziksel olarak yapılacak iş görüşmeleri için tercih edilecek renkleri sizin için yazdık. Şansınız ve özgüveninizi yanınıza almayı unutmayın.

    Yaratıcı Mor

    İş görüşmeleri birçok kişi için risk alınacak bir şey değildir. Mümkün olan en garanti çözümler tercih edilir. Çok fazla renk kullanmak da bir noktada risk almaktır ve birçok kişi bu riski almak yerine nötr tonlarda tercihlere bulunur. Ancak bazı riskler alınmaya değerdir.  Özellikle yaratıcılığınızla ön plana çıktığınız bir pozisyon için başvuruda bulunduysanız ve iş görüşmesi yapacaksanız mutlaka kıyafet seçimlerinizde renklere yer vermeniz gerekir. Mor renk sanat, felsefe gibi birçok alanı temsil eden bir renk olduğundan özellikle bu rengi seçmek çok daha sanatsal ve yaratıcı olduğunuzu vurgulayacaktır.

    Güvenilir Mavi

    Mavi renkler arasında her zaman ilk tercihlerden biri olmalıdır. Özellikle böyle önemli günlerde mavi hem size iyi gelecek hem de karşınızdaki insan veya insanlara iyi bir intiba bırakmanıza sebep olur. Mavi hem yaratıcılığınızı teşvik eden hem de karşınızdaki insana sizin hakkınızda güven veren bir renktir. Araştırmalara göre ciddi, cool, havalı ya da başka bir tarz da tercih etseniz mavi tonlarından seçim yapmanız sizi bir adım öne geçirecektir.

     

    Dikkatli Kahverengi

    Kahverengi aslında ara bir tondur ve bu sebeple renk skalasının başrolünde yer almaz. Kahverengi negatif bir çağrışım yapmayan sakin bir renktir. Bu sebeple iş görüşmelerinde kahverengi kullanılması aslında çok sakıncalı değildir. Ancak sizi olduğunuzdan yaşlı gösterebilir. Dolayısıyla demode bir imaj çizebilirsiniz. Bu sebeple kahverengiyi tercih edecekseniz modern parçalar, aksesuarlar ve trend parçaları da beraberinde kullanmanız iyi olacaktır. Genç dinamik bir görünüm çizmenin iş görüşmelerinde önemini bilmek ve kahverengi tonlarını biraz hareketlendirmek kesinlikle iyi bir fikirdir. İş görüşmeleri her ne kadar hayatın bir parçası olsa da stresli durumlardır. Önemli olanın karakteriniz, yetenekleriniz ve çalışkanlığınız olduğunu unutmamakta fayda var. Hiçbir renk sizin önünüze geçmesin.

    Yeni Bir Sayfa ‘Beyaz’ı

    Beyaz giymek cesaret ister. Bu söylemi yüzlerce defa duymuşsunuzdur. Ancak aslında beyaz giymenin o kadar da korkulacak bir yanı olmadığını söylemek isteriz. Beyaz ağırlıkta giyinerek araya bazı renkler katabilir, renkli aksesuarlar tercih edebilirsiniz. Böylelikle aslında o kadar korkulacak bir renk olmadığını görebilirsiniz. Beyaz renk aynı zamanda beyaz, temiz bir sayfa ve analitik düşünce gibi çağrışımlarda bulunur. Bu da birçok farklı iş kolu ve pozisyon için ihtiyacınız olan seçim olabilir.

     

    Analitik Gri

    İş görüşmelerinin başvurduğunuz pozisyon ve firmaya göre birçok farklı unsuru olduğunu biliyoruz. Görüştüğünüz pozisyon için çizmek istediğiniz imaj mantıklı ve analitik biri ise gri çok doğru bir tercihtir. Sade olmak hemen hemen her alanda olduğu gibi iş görüşmelerinde de işe yarayan bir unsurdur. Ancak baştan aşağı gri giymek sizi olduğunuzdan sıkıcı gösterebilir bu sebeple renkli aksesuarlar tercih etmek işinize yarayacaktır.

    Siyah Yine Lider

    Siyah en çok tercih edilen renk olarak aslında listenin başında geliyor. Özellikle yüksek pozisyonlar için en çok önerilen renk siyah oluyor. Aynı zamanda kişinin özgüvenini artıran siyah rengini yönetici pozisyonu başvurularının mülakatlarında (mülakat ev ortamında ya da ofiste olabilir) tercih etmeniz size iyi gelecektir. Liderlik gerektiren bir pozisyon için başvuruyorsanız siyah kesinlikle en doğru renktir. Ancak asistanlık, stajyerlik ya da uzman yardımcılığı gibi görevlere başvuruyorsanız tekrar düşünmekte fayda var diyebiliriz. Bu görüşmelerde siyah fazla riskli bir seçim olabilir. Ayrıca siyah rengi tercih edenler siyah tonlarına çok dikkat etmelidir. Kendi içinde birçok ton barındıran siyahın farklı tonlarını bir arada kullanmak vermek istediğiniz güçlü görüntüden sizi uzaklaştırabilir. 

    Diğer Makaleler