remove
Trendler 7-11-2022 4 Dakikalık Okuma

İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu Nedir?

  • 799
  • İskandinav tarzı, minimal ve modern çizgilerin iç veya dış dekorasyonda bir araya gelmesi olarak tanımlanabilir. Nötral tonlar, beyaz ve doğal görümün ön planda olduğu bu dekorasyon tarzı; sade, estetik ve kullanışlı detaylarla adeta bir klasik haline gelmiştir.  Bu yazımızda İskandinav tarzı dekorasyonun detaylarına ulaşabilirsiniz.

    İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

    Güzellik ve statü algısı, uzun yıllar Avrupa temelli gelişmiş ve Avrupa’nın fikirleri tüm dünyaya yayılmıştı. İskandinav tarzı dekorasyonun kökeni aslında 1930’lara kadar dayansa da kabul edilip dünyaya yansımasının 1950’lerde gerçekleştiği söylenebilir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İskandinav ulusları bir araya gelip tasarım konusunda yeni fikirler üretmeye başladı.

    Minimal, zamansız ve işlevsel olmayan hiçbir şeye yer verilmeyen bu dekorasyon tarzı zamanla İskandinavya dışına yayıldı ve hem iç hem de dış mekan tasarımlarında ciddi bir ağırlık kazandı. İskandinav tarzı dekorasyonda ergonomik tasarımların ön planda olmasının sebebi hiç kuşkusuz İskandinav yarımadasının zorlu hava koşullarıdır. Uzun ve sert geçen kış mevsimi için güneş ışığından maksimum yararlanmak, taş ve ahşap gibi dayanıklı materyaller ile ev tasarımlarını oluşturmak neredeyse bir zorunluluk niteliği taşımaktadır.

    İskandinav Tarzı Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

    Evinizin stilini değiştirmek ya da sıfırdan dekore etmek için İskandinav tarzı sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Evinizin tamamını ya da dış tasarımını İskandinav tarzı ile yenilemek isterseniz atmanız gereken ilk adım kesinlikle fazlalıklardan kurtulmak olacaktır. İşinize yaramayan tüm aksesuarlar, ağır ve kullanışsız mobilyalar, koyu renkleri ile göz yoran ve demode görünen tüm eşyalardan kurtulmalısınız. Bu aşamada dönüştürülebilir parçaları değerlendirmeye de dikkat etmelisiniz.

    Sağlam malzemeden üretilmiş, uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz nitelikte olan kitaplık, masa, dolap gibi parçaları boyama, kulp veya ayak değişimi gibi ufak farklılıklar ile İskandinav tarzına uygun hale getirebilir ve masraflarınızı azaltabilirsiniz. Ayrıca sürdürülebilirlik konusunda bir adım atmak için, ürünleri öylece çöpe bırakmak yerine geri dönüşüm için değerlendirebilir ya da kullanılabilir durumda olanları ihtiyaç sahipleri ile paylaşabilirsiniz.

    Fazlalıklardan kurtulduktan sonra ise ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Hangi büyük parçaları almanız gerektiği, halı ve perde ölçüleri, minimalliği ve estetikliği bozmayacak aksesuarlar… Tüm bunları listeleyin. Boya aşamasında ise beyaz renk en büyük destekçiniz olacak. Ferah ve temiz bir görüntü, İskandinav tarzının en önemli özelliklerindendir. Niş, çıta badana gibi detaylar için de nötr renkler ve doğal tonlar kullanmanız gerekmektedir. Örneğin, büyük yeşil yapraklı salon bitkilerini hasır görünümlü saksılar ile kullanıldığınızda evinizin dekorasyonu için harika bir aksesuar olabilir.

    İskandinav Tarzı Ev Dekorasyon Fikirleri

    Evinizi İskandinav tarzı dekore ederken hedefiniz abartıdan uzak, göz yormayan, işlevsel ve estetik bir görünüm olmalı. Güneş enerjisinden maksimum yararlanmak, İskandinav tarzının önemli noktalarından biridir. Bunun için yerden tavana kadar uzanan pencereler kusursuz bir seçim olacaktır. Bunu sağlayamıyorsanız bile mümkün olduğunca büyük pencereler olmasına özen gösterebilir ve koyu renk perdelerden uzak durabilirsiniz. Salon, mutfak ve çalışma odası gibi alanlar için ince yapılı ve açık tonlarda bir güneşlik bile yeterli olacaktır. Alanı daha geniş göstermek ve daha ferah bir görüntü için duvar dekorasyonunda aynalardan destek alabilirsiniz. Aynalar hem güneş ışığını yansıtacak hem de derinlik hissi yaratacaktır.

    Diğer Makaleler