Tips & Tricks •
5-3-2024 •
7 Dakikalık Okuma
Jean pantolonlar, modanın zamansız ve en fazla tercih edilen parçalarından birisidir. Gardıropların vazgeçilmezi olmuşlardır. Her yaştan ve her çevreden insanın tercih ettiği jean pantolonlar dayanıklı malzemeleri sayesinde uzun seneler sorunsuz şekilde kullanılırlar.
Geçmişte spor ve casual giyimin bir parçası olan jean pantolonlar günümüzde oldukça farklı tarzda ve tasarımlarda sunulur. Günlük kullanımdan özel kullanıma kadar birçok kombinde kullanım imkanı da olur.
Bu yazımızda sizlere kombinlerin vazgeçilmezi olan jean pantolonların ömrünü uzatmak için bazı püf noktalarını anlatacağız.
Denim kumaşlar, diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak onların da ömrünü uzatmak ve ilk zamanki görünümleriyle kullanmak için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Jean pantolonlar yıkanmadan uzun süre dayanması açısından oldukça kullanışlıdır. Genellikle kullanıma bağlı olarak 5 – 10 giyimde bir yıkanması önerilir. Yıkama öncesinde tüm cepler boşaltılmalı, fermuarları kapatılmalı ve ters çevrilmelidir. Eğer makinede yıkanacak ise çamaşır torbası da kullanabilirsiniz. Ayrıca yıkama öncesinde lekelere ön işlem yapmak da temizlenmesi açısından yararlı olacaktır.
Jean pantolonlarınızı makinede de yıkayarak temizleyebilirsiniz. Soğuk suda ve kısa programı seçmeniz pantolonların yapılarını korumak açısından önemlidir. Makineye ters çevirdiğiniz jean pantolonlarınızı koyun ve kısa programda 30 derecede yıkayın. Makinede yıkanmış pantolonlarda sıkma devrini mümkün olduğu kadar düşük tutmalısınız.
Hassas bir jean pantolonunuz varsa makinede yıkama yerine elle temizleme yapabilirsiniz. Bunun için sirkeli soğuk su hazırlayarak, pantolonunuzu bu karışımda bir saat kadar bekletebilirsiniz. Sonrasında iyi şekilde kurutarak yeniden giyebilirsiniz.
Bazı jean pantolonlar üzerinde oldukça fazla aksesuar olabilir, bu tarz modeller makinede zarar görebilir. Bu açıdan elde yıkamak en iyisi olacaktır. Elde yıkamak için pantolonu ters çevirmek ilk adımdır. Sonrasında soğuk suda ve koyu renkli çamaşırlar için özel deterjan kullanarak elde yıkayabilirsiniz. Sonrasında bu suda yarım saat bekletip soğuk suyla durulayabilirsiniz. Durulama sırasında deterjanı iyice temizlemeniz önemlidir. Eğer pantolonunuz yırtık modellerden biri ise pantolonu elde yıkarken yırtık yerlere takılması açısından takı takmamaya özen göstermelisiniz.
Jean pantolonların kurutulması elde yıkama ve makinede yıkanmasına göre değişir. Eğer pantolonunuzu elde yıkadıysanız sıkmadan kurutmak önemlidir. Pantolonu rulo yaparak üzerine bastırın ve fazla suyunu alın. Sonrasında asarak kurutabilirsiniz. Ancak bu şekilde bir kurumanın makinede sıkılmasına göre daha uzun süreceğini de belirtmek gerekir.
Jean pantolonlar ne suda ne de makinede fazla bekletilmemelidir. Yıkama bittiği gibi asılması önemlidir. Özellikle ters çevirerek ve gölge bir yerde kurutulması gerekir. Eğer kurutucunuz varsa da en düşük ısıyı seçerek kurutmanız tavsiye edilir. Ancak unutulmamalıdır ki çamaşır kurutucuları özellikle de eskitilmiş jean pantolonlar gibi çok aşınmış giysilere zarar verebilir.
Jean pantolonları en iyi kurutma yöntemi asarak kurutma yöntemidir. İnce askılar yerine kalın askılarda ve çamaşır askısının birkaç basamağını kullanarak asılması iz yapmaması açısından tavsiye edilir. Asarak kurumuş jean pantolonlarda genellikle iz olmaz. Ancak iz olduğunda ütülemek yerine buhar kullanılması tavsiye edilir.
Jean pantolonları düzenli şekilde saklamanın en iyi yolu asmak ve katlayarak saklamaktır. Katlamanın basit ve kolay yolu şu şekildedir: Pantolonlarınızı düz bir zemine yerleştirin. Arka cepleri dışarı bakacak şekilde uzunlamasına ikiye katlayın. İç cepleri ve kemer köprülerini düzeltin. Pantolonun bacak kısımlarını da hizalayın. Alttan üçte birlik kısmını üste doğru katlayın. Aynı şekilde üstten de üçte birlik kısmı alta doğru katlayın. Katlama kısımları dışa bakacak şekilde dolap rafına yerleştirebilirsiniz.
Aynı zamanda jean pantolonlarınızı rulo yaparak da saklayabilirsiniz. Rulo yaparken aynı şekilde düz bir zemine yerleştirin. Kırışıklıkları düzeltin, arka cepleri dışarı gelecek şekilde ikiye katlayın. Pantolonun paça kısmından başlayarak yukarıya doğru yuvarlayın. Bel kısmına doğru ilerlerken ruloyu mümkün olduğunca sıkı tutmaya özen gösterin. Rulo yapılmış pantolonlarınızı saklama kutularına, çekmecelere, raflara yerleştirebilirsiniz. Ancak bu yöntem genel olarak skinny ve düz paça jean pantolonlar için iyi bir yöntemdir. İspanyol paça tarzında geniş paçası olan pantolonları rulo yapılırken dengesiz bir şekil alabilir.
Diğer saklama yöntemi asarak saklamadır. Genellikle kalın asma yeri olan askıları tercih edin. Bu şekilde uzun süre asıldığında dahi askı izi olmasını önlersiniz. Aynı zamanda bel kısmında klipsli askılarla da jean pantolonlarınızı asabilirsiniz.
Denim kumaş kolay esnemediği ve kırışmadığı için asmak veya katlamakta arasında pek fark yoktur. Dolap düzeninize göre ikisinden birini tercih edebilirsiniz.
Jean pantolonların renklerinin korunması kullanımdan yıkanmasına, kurutulmasından saklamasına kadar her aşamada dikkat gerektirir. Yıkama ve kurutma esnasında ters çevrilmesi en önemli adımdır. Makine yıkaması sırasında koyu renkliler veya siyahlar için özel deterjan tercih edilmesi de renkleri koruyan bir diğer önemli adımdır.
Deterjan yerine doğal malzemeler de denim kumaşların renklerinin korunmasına yardımcı olur. Makinede benzer renklerle ve hassas programlarda yıkamak da renklerin korunmasını sağlayacaktır.Yıkama sırasında soğuk su kullanılması, açık havada ve gölgede kurutulması da renklerini koruyan diğer unsurlar arasındadır. Jean pantolonların renklerinin korunması için daha az yıkama ancak daha fazla bakım yapılması önerilir.
Modanın vazgeçilmez parçalarından olan jean kumaşların rahatlığını yaşamak isterseniz Sarar erkek denim veya kadın denim pantolonlarını tercih edebilirsiniz. Fark yaratan tasarımlarıyla ister günlük isterseniz de özel zamanlarınızda jean pantolon şıklığını yakalayabilirsiniz.
Sarar indirim ve kampanyaları için e-bültenine üye olabilir, değişikliklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
Diğer Makaleler