Şehrin Dinamikleri •
27-10-2021 •
4 Dakikalık Okuma
Mendil, Roma döneminden beri var olan, ilk olarak yüksek gelir düzeyine sahip halkın kullandığı bir obje idi. 18. yy’dan itibaren tekstil endüstrisinin hızla gelişmesiyle mendiller halkın her kesimine yayıldı. Türk kültüründe ise mendil, Orta Asya Türklerinden Osmanlı’ya kadar sadece bir ihtiyaç için değil, bir süs aracı, şık bir aksesuar olarak da yerini almıştır. Mendillere hatıra resmi, nakışlar eklendiğinde insanlar tarafından daha da ilgi çekici bir hal almıştır. Özellikle savaşlarda kazanılan zaferler, anlaşmalar, fermanlarla ilgili görseller basıldığında adeta siyasilerin kullandığı bir yayın aracına dönüşmüştür. Meşhur nakkaş Sinan Bey tarafından yapılan “Gül Koklayan Fatih” tablosunda Fatih Sultan Mehmet’in elinde bir mendil tuttuğunu görürüz. Mendilin bu kadar önemli bir eserde yer alıyor olması, mendilin taşıdığı büyük önemi kanıtlar niteliktedir. Bunun yanında halk arasında mendilin duygusal bağların kuvetini temsilen de çok büyük bir anlamı vardır. Mendilin sallanması, üzerinde sıkılan hoş kokusu, yere atılması gibi figürler bir mendili adeta konuşturarak karşısındakine bir şeyler anlatmasını sağlar. Örneğin ucu yanık bir mendil sahibinin aşktan yanıp tutuştuğunu haykırır. Mendil sahibi tarafından tam ortasından tutulup gösteriliyorsa buluşma teklifi niteliğindedir. Bunun karşılığında sallanan bir mendil ise “peki” demektedir karşısındakine. Kadının yanlışlıkla düşürdüğü bir mendil aşk ilanı, erkeğin yerden alarak cebine koyuyor olması “Ben de seni.” demektir. Karşılıklı iade edilen mendiller ise ayrılık habercisidir. Görüldüğü gibi mendillerin adeta bir dili vardır ve konuşurlar.
Mendiller günümüzde tüm eski manalarını kaybedip sessizliğe bürünse de mendilin hala çok anlamlı olduğu bir yer vardır. Bir takım veya cekette mendil olmazsa olmazdır. Mendilsiz takım elbise aksesuarsız ve yalnızdır. Takım elbise kendisi ile uyum içerisinde olan bir mendille bütünleştiğinde görüntünün ne kadar değiştiğini görürsünüz. Günlük hayatımızda her zaman ilk izlenime önem veririz. Karşılıklı iletişime geçilen kişinin size bakınca ilk dikkatini çekecek olan ayrıntı ise kuşkusuz ceketinizde kullanacağınız mendil olacaktır. Tabiki her mendil iliştirileceği ceketle uyum içerisinde olmalıdır. Mendillerin kendi içinde bazı dinamikleri vardır. Örneğin kışlık bir ceket için ipek veya saten, yazlık ceketler için keten veya pamuk mendiller uygun olacaktır. Renk olarak da mendiller ceketle kontrast oluşturacak renklerde seçilmelidir. Mendilleriniz kravat veya papyonla aynı renkte de olabilir. Kravatın içindeki ara renklerden biri de tercih edilebilir. Ayrıca mendili katlama biçimleri de takım elbisenin havasını bir anda değiştirmektedir. Uç kısımları hacimli görünecek şekilde cebe yerleştirilen bir mendil daha cesaretli bir hava oluştururken, orta kısmı hafifçe görünen bir mendil daha mütevazi bir tarz yaratacaktır. Takım elbise ve ceketlerin dışında farklı bir stil olarak artık erkek kaban ve erkek paltolarda da cep mendilleri kullanılmaktadır. Ayrıca yine beyaz mendil de damatlık ve smokinlerin vazgeçilmezidir. Damatlıklarda cep mendilleri mütevazi görünmelidir. Eğer varsa yaka iğnesi veya yaka çiçeği ile uyum içinde olmalıdır.
Mendiller; tarzını bilen her erkek için vazgeçilmez aksesurlardan biridir. Her erkeğin dolabında mutlaka takımlarıyla uyumlu çeşitli mendiller bulunmalıdır. Böylece hem farklı, özgün bir tarz ile stil sahibi olunurken hem de eski bir kültürün esintileri yaşatılmış olur.
Diğer Makaleler