remove
Şehrin Dinamikleri 14-12-2023 9 Dakikalık Okuma

Michelin Yıldızlı Mekanlarda Yemek Kültürüne Yolculuk

  • 925
  • Michelin yıldızı, ilk olarak 1900 yılında Michelin Lastik Şirketi tarafından yayınlanan Michelin Rehberi’nde kullanılmaya başladı. Rehberin ana amacı, lastik satışlarını artırmaktı. Bunun için otomobil sahiplerine Fransa’da yolculuk yaparken kaliteli konaklama, yeme-içme ve araba tamir atölyeleri gibi hizmetlerin verildiği yerlerin en iyilerini bulmalarına yardımcı olmak için 35.000 adet ücretsiz rehber dağıtıldı. Otomobil sürücüleri tarafından çok ilgi gördüğü için Fransa’dan sonra Belçika, Cezayir ve Tunus için de hazırlandı.  Michelin Rehberi’ne olan ilgi arttıkça diğer Avrupa ülkelerine de yayılmaya başladı. 1922 yılına kadar ücretsiz olarak dağıtılan rehber 1922 yılından itibaren belirli bir ücret karşılığında satışa çıkarıldı.

    Michelin Yıldızı Ne Anlama Gelir?

    Michelin Yıldızı, Michelin Rehberi tarafından verilen bir yemek kalitesi ödülüdür. Restoranların kalitesini ve başarılarını ölçmek için kullanılan bu yıldızlar tüm dünyanın ilgisini çeker. Yemekleri, atmosferi, servisi, temizliği ve teknik yetenekleri ile öne çıkan çıkan restoranlar Michelin Yıldızı alabilir. Yemeklerin hazırlandığı yiyeceklerin taze olması da bu yıldızlara sahip olmak için önemli bir kriterdir. Michelin Yıldızı, restoranları üç farklı şekilde kategorize eder:

    • Bir yıldız: Kendi kategorisinde “çok iyi” ve kaliteli olarak değerlendirilen restoranlara 1 yıldız verilir.
    • İki yıldız: Rotanızı değiştirecek kadar “olağanüstü” olarak değerlendirilen restoranlar 2 yıldız alabilir.
    • Üç yıldız: Özel olarak ziyaret edilmeye değer, “dünya çapında eşsiz” olarak değerlendirilen restoranlar 3 yıldız sahibi olabilir.

    Michelin yıldızı, her yıl tekrar değerlendirilen bir ödüldür. Bir restoran, Michelin rehberindeki yıldızları kazanmak için her yıl yeniden değerlendirilir. Yıldızlar, sadece bir yıl boyunca geçerlidir ve sonraki yılın değerlendirmelerinde tekrar kazanılması gerekir. Yani, bir restoran yılda en fazla üç yıldız alabilir ve bu yıldızlar her yıl yeniden kazanılmalıdır.

    Michelin Yıldızı Sahibi İstanbul Restoranları

    Günümüzde restoranlara dünya çapında prestij sağlayan Michelin Yıldızı’na ülkemizde 5 restoran sahip. Michelin Yıldızı sahibi İstanbul restoranları ve öne çıkan özelliklerini sizin için derledik.

    TURK Fatih Tutak – 2 Michelin Yıldızı

    Şişli Bomonti’de bulunan ve 2023 yılının 2 Michelin Yıldızlı şık restoranında şef Fatih Tutak, geleneksel Türk lezzetlerini modern ve sofistike bir şekilde sunuyor. Yemeklerin tütsülenmiş ve asidik notalarından şefin köklerine olan bağlılığı anlayabiliriz. Fine-dining restoranında ikonik hale gelmiş olan lezzetlerden biri Fatih Tutak’ın annesine ithafen hazırladığı meşhur mantıdır. Michelin Guide tarafından rota değiştirmeye değer kategorisinde değerlendirilen ve 2 Michelin Yıldızı’nın sahibi olan TURK Fatih Tutak restoranına rezervasyon yaptırmadan önce bu özel gece için Sarar kadın giyim ve erkek giyim koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.

    Nicole Restaurant – 1 Michelin Yıldızı

    Geleneksel Türk tariflerini Orta Doğu baharatları ile buluşturan Nicole Restaurant, Beyoğlu Tomtom’da misafirlerini ağırlıyor. Soeurs Garde-Malades Apartmanı’nın en üst katında bulunan restoranın şefi Serkan Aksoy. Unutulmaz gastronomi deneyimi yaşatan restoranda ön plana çıkan ve Michelin müfettişlerini büyüleyen lezzetler arasında füme yoğurt ve üzüm suyu ile vurgulanmış yumuşak kuzu eti ile sunulan dolmalar bulunuyor. Yemeklerde kullandığı ürünlerin kökenine dikkat eden şef Serkan Aksoy, etik yerel üreticiler ağı ile çalışıyor. 1 Michelin Yıldızı’na sahip Nicole Restaurant’a gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

    Mikla – 1 Michelin Yıldızı

    Misafirlerini Beyoğlu Pera’da ağırlayan Mikla’nın menüsü Türk ve İskandinav mutfağını birleştiriyor. Şık bir sunumla rafine tatları sofraya taşıyan Mikla’da, hafif haşlandıktan sonra ızgara yapılan ahtapot, elma sirkeli ve semizotlu yeşil fasulye turşusu salatası ön plana çıkıyor. Kendine özgü lezzetlerine tarihi İstanbul manzarası eşlik ediyor. 1 Michelin Yıldızlı Mikla’nın mutfağındaki malzemeler Anadolu’nun farklı bölgelerinden geliyor.

    Araka – 1 Michelin Yıldızı

    Yeniköy’de şehrin yoğun temposundan uzak bir konumda bulunan Araka, misafirlerine sakin bir atmosfer sunuyor. Şef Zeynep Pınar Taşdemir’in menüsünde şifalı otlar ve mevsim sebzeleri ağırlıkta. Ekşili, acılı ve baharatlı tatlar ile cesur ve kişisel bir mutfak yaratan şef Zeynep Pınar Taşdemir, baharatlı sosta marine edilen sebzeler ve ılık zeytin ile sunulan balkabağı püresi gibi birbirini harika bir şekilde dengeleyen lezzetler sunuyor. 1 Michelin Yıldızı sahibi Araka’yı ziyaret etmeden önce rezervasyon yaptırmalısınız.

    Neolokal – 1 Michelin Yıldızı ve Yeşil Yıldız

    Salt Galata’da misafirlerini ağırlayan Neolokal, geleneksel Anadolu yemeklerini modern dokunuşlarla sunuyor. Şef Maksut Aşkar’ın cesur teknikleri sayesinde modernite ile gelenek arasında kalıcı bir köprü ortaya çıkıyor. Bulgurlu ve baharatlı cupcake ile sunulan zengin kremalı velouté ve patates gevreği ile süslenmiş gövdeli tavuk dömi glas, Neolokal menüsünün yıldızları arasında yer alıyor. Neolokal 1 Michelin Yıldızı’nın yanı sıra Michelin Yeşil Yıldız sahibi. Şef Maksut Akşar’ın etik ve çevre dostu yaklaşımı, restoranın Yeşil Yıldız ile ödüllendirilmesinde etkili olmuştur.

    Arkestra – 1 Michelin Yıldızı

    İstanbul’un yeni sayılabilecek restoranlarından olan Arkestra, Etiler’in canlı ve dinamik temposuna yakın olabileceğiniz bir konumda misafirlerini ağırlıyor. Hayatını seyahate adamış şef Cenk Debensason İstanbul’da büyümüş, Fransa’da eğitim görmüş ve Amerika’da da şefliğini olgunlaştırmış birisi. Tüm bu seyahatlerin ve yaşanmışlıkların izlerini yemeklerinde de görmek mümkün. Sanatın tabağa yansımış halini sunan şef, yaratıcılığı farklı bir boyuta taşımış. 1960’lı yıllardan kalma şık bir villada misafirlerini karşılayan Şef Cenk Debensason, menüsünde yaratıcılığını ve kendi yorumlarını adeta konuşturuyor. Arkestra’da yemek öncesinde veya sonrasında ziyaret edebileceğiniz müzik odasıyla da unutamayacağınız farklı bir deneyim sizi bekliyor.

    Sankai by Nagaya – 1 Michelin Yıldızı

    Sankai by Nagaya, Japon hassasiyetini ve geleneğini yansıtan bir omakase restoranı olarak misafirlerine muhteşem bir deneyim sunuyor. Michelin yıldızlı şefi Yoshizuma Nagaya, Japon özgünlüğünü Avrupa etkileriyle birleştirdiği menüsünde size ilgi çekici bir Japon macerası sunuyor. Bebek’te şirin bir butik otel olan Otel by The Stay’de yer alan restoran, Japon lezzetlerini boğazın muhteşem manzaralarıyla yaşamanızı sağlıyor. Birer sanat eseri olan tabaklarda, enfes Edomae tarzı suşileri veya Kaiseki mutfağının omakase tadım menülerini deneyimleyebilirsiniz. Sankai by Nagaya ücretsiz lüks ulaşım servisi sunmasıyla da misafirlerinin rahatlığını en başından nasıl düşündüğünü gösteriyor.

    Michelin Yeşil Yıldızı Ne Anlama Geliyor, Önemi Nedir?

    Michelin Yeşil Yıldızı, Michelin Rehberi’nin bir kategorisi olarak restoranların sürdürülebilirlik çabalarını vurgulamak için verilen bir ödüldür. Bu yıldız, restoranın sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının takdir edildiğini gösterir. Michelin Yıldızı gibi prestijli bir ödüldür. Restoranların Yeşil Michelin Yıldızı almak için çevre dostu uygulamaları benimsemeleri gerekiyor. Bunlar arasında enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi ve sürdürülebilir tarım gibi uygulamalar yer alıyor. Yeşil Michelin Yıldızı alan restoranlar, sadece sürdürülebilirliğe katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda müşterilerine de en yüksek kalitede yemek sunar.

    Nasıl Rezervasyon Yapılır?

    Michelin yıldızlı restoranlarda rezervasyon yapmak için birkaç seçeneğiniz var. İlk olarak, restoranın resmi web sitesini ziyaret ederek rezervasyon yapabilirsiniz. Web sitesindeki “Rezervasyon” veya “İletişim” gibi bölümlere giderek gereken bilgileri doldurmanız rezervasyon yapmanız için yeterlidir. Web sitelerinin dışında popüler online rezervasyon platformları üzerinden de rezervasyon yapılabiliyor. Rezervasyon yapmak için restoranı aramak veya sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçmek de faydalı olabilir.

    Gastronomi alanında dünyanın en prestijli ödülü Michelin Yıldızı’na sahip olan İstanbul restoranlarını sizler için listeledik. Ödüllü restoranların leziz yemeklerini ve harika atmosferini deneyimlerken daha zarif ve şık görünmek için Sarar koleksiyonlarına göz atabilirsiniz.

    Diğer Makaleler