remove
Trendler 26-3-2024 8 Dakikalık Okuma

Özgür ve Güçlü Kadın Annie Hall’un Bağımsız Stili

  • 54
  • Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken 1001 Film’den birisi kabul edilen 1977 yapımı Annie Hall, Woody Allen’ın başarılı yönetmenlik kariyerini pekiştiren bir filmdir. Woody Allen filmde yazar, yönetmen ve oyuncu olarak rol almıştır.

    Dönemin en çarpıcı filmlerinden sayılan Annie Hall, dört farklı dalda Akademi Ödülü kazanmıştır. En iyi Film Oscar’ı yanı sıra başrolde Diane Keaton En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı alırken Woody Allen En İyi Yönetmen Oscarı almıştır. Aynı zamanda Allen, Marshall Brickman ile birlikte En İyi Özgün Senaryo dalında da Oscar kazanmışlardır. Allen, En İyi Erkek Oyuncu dalında da Oscar’a aday gösterilmiş ama kazanamamıştır. Film, Keaton’a bir Altın Küre Ödülü de kazandırmıştır. Annie Hall fırtınası sadece bu ödüllerle dinmemiş, En İyi Film dalında ve En İyi Senaryo dalında BAFTA Ödülleri de almıştır.

    Hollywood sinemasının önemli örneklerinden birisi olan Annie Hall’de Woody Allen, bireysel bir hikayeyi anlatmak ile birlikte inceden inceye de toplumsal eleştiriler sunar. Annie Hall için klasik bir Woody Allen tarzı yanı sıra karamsar ve yarı biyografik bir film tadındadır da diyebiliriz. Woody Allen’ın tüm filmlerinde olduğu gibi burada da ana tema Amerikan Rüyası’nın altında yatan yalanları açığa çıkarmaktır.

    Annie Hall’un başrollerinde Woody Allen (Alvy Singer) ve Diane Keaton (Annie Hall), yan rollerinde ise Tony Roberts, Carol Kane, Paul Simon gibi dönemin ünlü oyuncuları yer almaktadır. Şimdi yolları New York’ta kesişen Alvy ve Annie’nin ilişkilerinin inişli çıkışlı öyküsüne bir bakalım!

    Annie Hall Filminin Konusu

    Allen, filmde stand-up komedyeni Alvy Singer’ı canlandırır. Alvy Singer; nevrotik, esprili, kırgın ve romantik açıdan da şüpheli bir karakterdir. Diane Keaton’ın canlandırdığı Annie; güzel, akıllı ancak biraz kafası karışık bir karakter olarak karşımıza çıkar. Annie Hall, Woody Allen’ın sonraki filmlerinde de karşımıza çıkacak olan kız arkadaş formunu dile getirir. Allen’ın filmlerinde genel olarak kadınlar pek çok şeye katlanabilirler ancak bir noktadan sonra çizgiyi çekerler. Annie’de de bu durum açıkça görülmektedir.

    Hayattaki her deneyime akıcı bir yorumla eşlik eden Alvy Singer, adeta konuşmak için yaşar. Bu karakterin iç monologları genel analizler sunarken film de diyaloglar ve monologlar üzerine inşa edilmiştir. Yani filmde konuşan ve hatta çok konuşan insanlar görürüz. Ancak bir yandan da ilham verici monologlar film boyunca ritmi heyecanlı bir düzeyde tutar. Çünkü diyaloglar sadece konuşma değil kendini keşfetme üzerine kurulmuş hikâyelerdir. Neden sonuç ilişkisi yerine filmde diyaloglar ve görüntüler ön plana çıkar.

    Pesimist, endişeli ve daha önce iki kez evlenip ayrılmış Alvy başarılı bir stand-up komedyenidir. Annie ise taşralı ancak gelişmeye açık ve cesur bir karakterdir. Bir arkadaş grubunda tanışan ikili çok kısa sürede birbirlerine aşık olurlar. Ancak hayattan beklentilerinden tutkularına kadar her şeyleri birbirinden farklıdır. Alvy ve Annie birlikte olurlar. Alvy’nin evliliği, Annie’nin romantik ilişkileri geri dönüşlerle izleyiciye sergilenir.

    Annie’nin fırsatlara yönelik cesur tavrına karşı Alvy’nin saplantılı fikirleri ve konfor alanından çıkmak istememesi hayatı bu ikili için oldukça zorlaştırır. İkili arasında baş döndürücü bir romantizm ve sonrasında bunu bitiren tartışmalar süre gelir. Sonunda ayrılan ancak arkadaş kalmaya karar veren çiftin öyküsünü Alvy’den dinleriz. Ayrılık Alvy için oldukça zor olur. Atlatabilmek adına mutlu sonla biten yaşadıklarını biraz süslemiş bir oyun dahi yazmıştır. Alvy, bu oyunun sonunun vurguladığı aldatmacanın da farkındadır.

    Romantik aşk filmlerinin en klasik özelliği olan mutlu sonların aldatıcılığına vurgu yapan filmde, Allen kötü kraliçe metaforuyla da özgür kadın simgesini kötücül bir tarzla ilişkilendirir. Ancak tüm bu metaforlara rağmen Annie Hall; cesaretle dünyaya karşı dikilen, onu şekillendirmeye çalışan özgür kadının en güzel örneklerinden birisi olmaya devam eder.

    Sevimli, Eğlenceli Ama Bir O Kadar da Güçlü Annie Hall’un Filmdeki Yeri

    Alvy film boyunca bazen sinir bozucu bir karaktere bürünse de Annie neredeyse her zaman sevimlidir. Başlarda Annie, Alvy’nin nevrotik tavırlarının karşısında kırılgan bir tarz sergiler. Annie çoğu zaman Alvy’nin zekasına ayak uydursa da kendi zekasına güveni yoktur. Ancak sonralarındaysa Alvy’nin onu nevrotik tarzıyla itip kakmasına izin vermez. Başarılı ve güçlü bir karaktere dönüşür. Zamanla Annie kendinden emin ve bağımsız bir hale gelir. Annie karakteri ve Alvy eşit derecede önemli karakterlerdir.

    Filmde Annie Hall âşık olunası bir kadın karakteri gibi görünür. Ki zaten filmin ilk çıktığı zamanlarda kadınlar onun gibi olmak, onun gibi görünmek de istemişlerdir. Alvy ile ilişkisi Annie’nin hayatının merkezinde yer alır. Onun varlığı ise Alvy’i büyük bir içe dönüş serüvenine sürükler.

    Alvy ve Annie ilişkisi, “zıt kutuplar birbirini çeker” anlayışının açık bir örneğini bizlere sunar. Birbirlerinin hayatlarını ne kadar zorlaştırsalar da birbirlerinden birçok açıdan da faydalanırlar.

    Annie Hall’un Tuhaf Ama Şık Kıyafetleri

    Diane Keaton, 1977’de Annie Hall ile moda ikonu olmuştur. New York sokaklarındaki havalı kadınlardan ilham alan Annie Hall’un gardırobu oldukça eğlencelidir. Filmde Annie’nin giydiği her şey onun ruh halini yansıtır. Annie’nin gardırobunda melon şapkalar, büyük beden erkek kıyafetleri gibi ilginç şeyler vardır. Bu karakterin moda anlayışı yeni bir kadın trendini başlatmıştır.

    Annie’nin haki pantolonu, yelekleri ve kravatı New York sokaklarında yürüyen kadınlardan ilham alır. Annie Hall’un güçlü ve feminen kimliğini kadın ve erkek giyimini bir arada kullanmasıyla vurgulanır. Güçlü tarzınızı ortaya çıkartmak için Anita Bej Pantolon üstüne Jodie Ekru Gömlek giyebilir ve bu tarzınızı erkek giyimin en sevilen iki parçası olan Addy Gri Yelek ve kravatla tamamlayabilirsiniz.

    Annie Hall’un çekimleri başladığında Allen, Keaton’a ‘gerçek bir insan gibi dolaş’ demiştir. Yani bu filmde Annie’nin giydiği kıyafetler o dönemin gündelik yaşamını yansıtır. O yıllarda özgürleşen kadın imajı bu kıyafetlerle öne çıkar. Bağımsız, özgür, kendine güvenen kadın imajına göre kıyafetler seçilmiştir. Annie’nin ünlü melon şapkası The Godfather’ın yapım tasarımcısının metresinden esinlenerek yapılmıştır. Annie Hall karakteri çekici çift cinsiyet estetiğini çok iyi yansıtıyor. Erkeksi estetiği çok iyi anlatan kıyafetler bu filmde öne çıkan kıyafetleridir. Filmdeki kostümler Fransız Yeni Dalga film akımını çağrıştırır.

    Sıra dışı giyim anlayışı Annie Hall’u çekici kılan önemli bir özelliğidir. Her şeyin üstüne yerleştirilen erkek ceketi kişiliğine apayrı bir hava katar. Allen, Keaton’u bir dahi olarak görmüş ve ne isterse onu giymesine izin vermiştir. Kostüm tasarımcısı her ne kadar buna karşı çıksa da tabi ki yönetmenin dediği olmuştur. Burada Allen’ın ileri görüşlülüğünü görmek mümkündür. Çünkü Keaton, Annie Hall kostümleri ile yıllara damga vuran bir stil yaratmıştır.

    Siz de bu farklı ama çok şık estetiği yakalamak istiyorsanız Sarar kadın giyim koleksiyonlarına ve aksesuarlarına göz atabilirsiniz. Sarar’ın şık tasarımlarıyla bu benzersiz tarzı yakalayabilirsiniz. Sarar indirim, kampanya ve etkinlik haberlerini takip etmek için de e-bültene üye olabilirsiniz.

    Diğer Makaleler