remove
Trendler 18-1-2023 8 Dakikalık Okuma

Sarar’la Gezi Rehberi – Şanlıurfa & Mardin

  • 716
  • Anadolu’nun kültürü ve lezzetli yemeklerinin keyfini sürmek için rotanızı Şanlıurfa-Mardin’e doğru çevirebilirsiniz. Kültürel yapıları, tarihin günümüze taşınan kalıntıları ve eşsiz lezzetteki yemekleri ile Şanlıurfa-Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilgi gören şehirleri arasındadır. Şanlıurfa-Mardin rotası turistik bir gezi için en ideal kültürel unsurları barındırmaktadır.

    Her iki şehir de tarihi ve zengin bir yapıya sahiptir. Gezinize Şanlıurfa girişinden başlamanız halinde benzersiz bir manzara sizi karşılayacaktır. Labirenti andıran karmaşık ve tarihi sokaklarda yapacağınız yürüyüşlerle kent yapısını hissedebilmeniz mümkündür. Yıllar boyunca farklı devletlerin hüküm sürdüğü bu toprakların birbirinden farklı hatıraları vardır. Bu hatıralardan geriye kalanlara Şanlıurfa’nın sokaklarında veya Mardin’in ismini aldığı kalelerine bakarak yerinde tanıklık edebilirsiniz.

    Planladığınız Şanlıurfa-Mardin gezisi boyunca dar sokaklardan geçerek taş konakları görebilir ve cumbalı evlere hayranlıkla bakabilirsiniz. Labirenti andıran sokaklar arasında yürüyerek kentin tarihi dokusunu içinizde hissedebilirsiniz. Şanlıurfa ve Mardin’in benzersiz kültürü ve dokusunu deneyimlemek, medeniyetlere ve coğrafyaya dair size farklı bakış açıları kazandıracaktır.

    Şanlıurfa & Mardin Rotasında Yapılabilecek Aktiviteler ve Etkinlikler

    Şanlıurfa ve Mardin kendine özgü tarihi dokusu ve kültürü bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirleridir. Şehirlerin yapısını ve tarihini gezerken hatıralarla ölümsüzleştirebilirsiniz.

    Şanlıurfa’da yapacağınız aktivitelerin başında turistik ziyaretler gelir. Bunlardan birisi Harran evleridir. 150 seneyi aşkın süredir kullanılan sıralı evlerin çatıları huni şeklindedir. Yaz aylarının serin, kış aylarının sıcak olmasını sağlayan bu mimari yapıyı yerinde keşfedebilirsiniz. Gezinizin devamında meşhur Balıklıgöl’ü ziyaret edebilirsiniz. Hz. İbrahim döneminden bu yana turistik bir yer olan Balıklıgöl’ün atmosferi sizleri eski dönemlere sürükleyebilir.

    Mimari yapılara kent yapısında göz atmak için Tarihi Kapalı Çarşı’ya uğrayarak alışveriş yapabilirsiniz. Yorulup bir fincan kahve içmeye karar verdiğinizde Gümrük Han’a uğrayarak kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Şehrin tamamını görmek isterseniz Şanlıurfa Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Bununla da kalmayıp tarihi dokulara yakından tanıklık etmek adına 1969 senesinde kurulan Arkeoloji Müzesi’ne uğrayarak eserleri inceleyebilirsiniz. Farklı dokulara göz atmak için Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde yer alan mozaikleri de ziyaret edebilirsiniz. Tarihin doğduğuna inanılan noktayı yerinde görmek ve bizzat incelemek için Göbeklitepe ziyaretini muhakkak yapmanızda fayda vardır. Daha sonra Halfeti’de tekne turuna sevdiklerinizle katılabilir ve gezinizi sıra geceleri ile noktalayabilirsiniz.

    Seyahatinizin devamında Mardin’de yapabileceğiniz aktivitelerin başında Mardin Kalesi’ni ziyaret etmeyi not alabilirsiniz. Kalelerin yanı sıra labirenti andıran dar sokaklarıyla size benzersiz bir yürüyüş deneyimi sunan Mardin sokaklarında renklerin uyumu sizleri karşılayacaktır. Gezdiğiniz noktada farklı bir kültüre denk gelmenizin mümkün olduğu Mardin şehrinin evleri oldukça ilginç bir mimariye sahiptir. Özellikle Midyat Devlet Konukevi’ne giderek film ve dizilerin çekildiği mekanları ziyaret edebilirsiniz.

    Kentin yapısına karışmak isterseniz Mardin çarşısı ve Ulucami en uygun seçenek olacaktır. Mardin Ulucami’ye gitmişken Sakal-Şerif’i ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Artuklu ilçesinde yer alan ve tarihe ışık tutan Dara Mezopotamya Harabelerinde tarihin izlerine farklı bir bakış açısıyla bakabilirsiniz. Farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü bu şehirde Artuklu Sultanı tarafından yapılmış olan ve asırlardır ayakta olan Zinciriye Medresesi’ni ziyaret etmeyi unutmayınız. Dilerseniz Tarihi Mor Gabriel Manastırı, Sakıp Sabancı Kent Müzesi, Mardin Müzesi, Emir Hamamı gibi farklı yerleri ziyaret edebilir, Beyazsu’da sevdiklerinizle piknik yapmanın yanı sıra Gurs Vadisi’nde fotoğraf çekilerek bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz.

    Şanlıurfa & Mardin Lezzet Durakları

    Şanlıurfa’nın meşhur yemekleri arasında lahmacun, çiğköfte, patlıcan kebabı, kelle paça, haşhaş kebabı, ciğer kebabı ve şabut balığı gibi benzersiz lezzetler yer alır. Bu yemekleri yiyebileceğiniz durakların başını Şanlıurfa Birencik ilçesi çekiyor. Ayrıca Birencik’in merkezinde haşhaş kebabı da oldukça meşhurdur. Özel baharatlarla hazırlanan ve zırhla çekilen kıyma eti sebzelerle karıştırılmış harç ile birlikte pişirilir. Dilerseniz haşhaş yemeğini de tercih edebilirsiniz.

    Yemekten sonra Şanlıurfa’nın kendine has billuriye, kadayıf ve şıllık tatlısı gibi çeşitli tatlılardan tadabilirsiniz. Özellikle tüketeceğiniz besinler için belirli lokasyonları tercih ederek hem şehrin kültüründen faydalanabilir hem de yediğiniz yemeğin şehre özgü tadını alabilirsiniz. Kırmızı et yerine balık tüketmek istediğiniz takdirde Şabut balığı iyi bir seçenektir. Şabut balığı, Türkiye’de belirli nehirlerden çıkarılan bir balıktır. Kefali andıran görümüyle çok pullu bir tatlı su balığıdır. Leziz ve yağlı bir ete sahip olan Şabut balığının Şanlıurfa’da ızgarası ve buğulaması yapılır. Özellikle Halfeti taraflarında, yüzer restoranlarda Şabut balığını tüketebilirsiniz.

    Mardin’de uğrayacağınız lezzet durakları arasında Cercis Murat Konağı, Bağdadi, Kebapçı Rido, Seyr-i Merdin, Asude-i Merdin ve Antik Sur Restoranı’na uğrayarak sembusek, ikbebet, dobo, firkiye, harire, işkembe dolması, soğan kebabı, Mardin usulü içli köfte olan İrok ve Zingil gibi çeşitli yemekleri afiyetle yiyebilirsiniz. Dilerseniz Mardin’in kendine has lokma tatlısı Zingil’i yemeklerden sonra veya şehri yürüyerek keşfederken tüketebilirsiniz. Bununla birlikte Mardin’in meşhur tatlılarından birisi olan ve künefe peyniriyle yapılan Kahiye tatlısının tadına bakabilirsiniz.

    Mardin’in meşhur çiğ köftesini ve benzersiz aperatiflerini tatmak için bir akşam vakti, yemekten sonra sıra gecelerine katılabilirsiniz. Buralarda hem yemek yiyebilir hem de kente ait kültürü iç içe geçmiş bir şekilde deneyimlersiniz.

    Şanlıurfa & Mardin Konaklama

    Geleneksel ve modern yapısıyla dikkat çeken Mardin’de konaklayabileceğiniz noktaların başında Artuklu ilçesinde yer alan Mardius Tarihi Konak gelir. Hamamdan kahvaltıya, bahçeden restoranına dek birçok hizmete kolayca ulaşabileceğiniz gibi Mardin Ulu Cami ve Mardin Müzesi’ne olan yakınlığı ile ön plana çıkar.

    Artuklu ilçesinin bir başka konağı olan Selçuklu Konağı’nda konaklayarak tarihe yapacağınız kısa süreli bir yolculuk serüveninin keyfini çıkarabilirsiniz. Şehidiye Cami ve Zinciriye Medresesi’ne yakın olan Selçuklu Konağı’nın sizlere sunduğu çeşitli hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

    Mezopotamya’nın kadim şehri olarak anılan ve mimarisiyle göze çarpan Mardin’de konaklayabileceğiniz yerlerden birisi Mirsoum Hotel’dir. Doğal ve çeşitli üzümlerden üretilerek Süryani şarabına gerçek tadıyla ulaşmanız için ideal bir konaklama mekanıdır. Bakır küvetlerden şömineli odalara, taş sedirlerden avlu manzaralı özel odalara dek farklı tasarımlarda odaları bulunur. Konaklamanın keyfini çıkarabilmek için Mardin’deki Mirsoum Hotel’i tercih edebilirsiniz.

    Dilerseniz Mardin’de konaklamak için Ramada Plaza by Wyndham Mardin, Merdin Butik Otel ve Büyük Mardin Oteli gibi yerleri de tercih edebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihiyle göz alan şehirlerinden birisi olan Şanlıurfa’da konaklayacağınız mekanlar arasında Hanehan Butik Otel, El Ruha Hotel, Nevali Hotel bulunur. Bunların yanı sıra Şanlıurfa’nın Eyyübi ilçesinde yer alan Rehavi Konağı’nda ya da Beyzade Konuk Evi’nde konaklayabilirsiniz.

    Sarar her mevsim tercih edebileceğiniz renk tonlarıyla ve uzun yolculuklarınızda tercih edebileceğiniz konforlu ve şık koleksiyonları ile sizlere eşlik ediyor. Kadın giyimde şık ve rahat aksesuarlar, şal & eşarp koleksiyonlarıyla sizleri bekliyor. Erkek giyim kategorisinde sunulan ayakkabı modelleri ve pantolonların uyumuyla çıkacağınız yolculuk hem rahat hem de stil sahibi bir seyahat deneyimlemenizi sağlayacak.

    Diğer Makaleler