remove
Trendler 29-11-2022 7 Dakikalık Okuma

Sarar’la Yılbaşı Pazarı Önerileri

  • 810
  • Almanya tarafından dünya tarihine kazandırılan bir gelenek olan Christmas Marketplace, Türkçedeki adıyla Noel pazarları, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada pek çok ülkede kurulmaktadır. Noel pazarlarının ilki 1834 yılında Almanya’nın Bautzen şehrinde kuruldu ve bu pazarlar günümüzde de büyük bir geleneğin devamı olarak görülmektedir. Kendi tarihlerine göre azizlere özel kutlanan bu günlerde insanlar birbirlerine hediye verirlermiş ve bu hediyeleşme bugün  de devam etmektedir. Almanya tarihinde önemli bir yeri olan Martin Luther ise bu hediye verme geleneğinin Hz. İsa’nın doğum gününde yapılması fikrini ortaya atmıştır. Bu görüşün popüler olmasıyla beraber Noel pazarları da popülerlik kazanmaya başlamıştır.

    Noel Pazarı Nedir?

    Noel, Hristiyan geleneklerine göre Hz. İsa’nın doğum gününün kutlandığı kutsal bir bayramdır. 25 Aralık gününde başlayan Noel, çeşitli etkinliklerle ve geleneksel şekilde kutlanmaktadır. Bu geleneksel etkinliklerin en önemli parçası olan Noel pazarları; kasım ayının sonlarına doğru kurulmaya başlanan, Noel Arifesi’ne kadar açık kalan, genellikle şehirlerin tam ortasında, daha ufak çaplı kent ve kasabaların ise ana meydanlarında kurulan küçük ahşap rüstik yapılardan oluşan pazarlardır.

    Noel pazarları hediye alıp vermenin yanı sıra eğlenceli ve keyifli vakit geçirilebilecek etkinlikleri ile ön plana çıkar. Konserlerin verildiği, gösterilerin sergilendiği etkinlikler ile noel pazarları bir festival coşkusu yaratır. Küçük ahşap rüstik yapılardan meydana gelen Noel pazarlarında yöresel hediyelik eşyalar, süslemeler hatta yemekler ve tatlılar satılır. Her pazarın kendine ait bir açılış ve kapanış saati olması sebebiyle pazara gelmek isteyen ziyaretçiler de planlarını bu saatlere göre ayarlayarak ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.

    Avrupa’daki Ünlü Noel Pazarları Hangileridir?

    Avrupa bu geleneğin temel taşlarına sahip olduğu için en gösterişli pazarlar genellikle Avrupa ülkelerinde kuruluyor. Avrupa gezinizi bu tarihlere denk getirirseniz leziz kokular eşliğinde, ışıklarla donatılan şehirlerin, sokakların ve tarihin gösterisine hayran kalabilirsiniz. Avrupa’nın ünlü Noel pazarlardan bazıları şunlardır;

    • Tallinn – Estonya

    Tallinn, Estonya’nın başkentidir ve aynı zamanda Noel pazarı buradaki ünlü Raekoja Plats meydanında kurulduğu için, pazar da başkentin ismini taşımaktadır. Pazarın en dikkat çekici özelliği ise sahip olduğu Noel ağacı. Aynı zamanda Estonya’nın kendine özgü tüm yiyeceklerini de bu pazarda bulmanız mümkün oluyor.

    • Budapeşte – Macaristan

    Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ise her yıl farklı pazarlar kuruluyor. Ancak içlerinden en çok bilineni St. Stephen Bazilikası. Aynı zamanda Vorosmarty Meydanı’na kurulan pazarlar da her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Macarların ünlü pişisi langos, baca keki kurtoskalacs, Noel’de çıkan özel şekerlemeleri szaloncukor gibi bölgesel tadları da deneyimleyebilirsiniz.

    • Dresden – Almanya

    Noel geleneğinin kurucusu olan Almanya’da ünlü bir pazar olmazsa olmaz. Almanya’da her yıl ortalama 150 tane Noel pazarı kuruluyor. Aralarında en eskiye dayanan ise Dresden Pazarı, buradaki devasa Noel ağacı ve süslemeleri, bu pazarın popülerleşmesini sağlayan unsurlardan. Bu pazarlara yolunuz düşerse, ışıklı dönme dolapları izlerken meyveli çöreklerin ve kurabiyelerin tadını çıkarabilirsiniz.

    • Prag – Çek Cumhuriyeti

    Prag’da kurulan iki farklı Noel pazarı, birbirine yakın iki nokta olan Wenceslas Meydanı ile Prag Eski Şehir Meydanı’nda yer alıyor. Yeni tatları keşfederken pazarda sevdikleriniz için alışveriş yapmak ve umut dolu yeni yıl coşkusunu yaşamak güzel bir deneyim olacaktır.

    • Strazburg – Fransa

    Strazburg, Fransa’nın en eski Noel pazarına ev sahipliği yapan bölgelerden biri olma özelliğine sahip. Şehrin merkezindeki Notre Dame katedralinin önünde kurulan Pazar, bölgeye özel lahana yemeği, çeşitli kekler, kurabiyeler ve baharatlı sıcak şarapları bulunduran lezzetlerle birlikte geleneği yaşatmaya devam ediyor.

    • Amsterdam – Hollanda

    Museumplain’de kurulan Noel pazarları Amsterdam’ın görülmeye değer mimarisiyle birleşince görkemli bir gösteri halini alıyor. Gezerken tadabileceğiniz Hollanda tatları arasında yer alan speculaas (tarçınlı kurabiye), oliebollen (donut), pofferties (pankek) yanı sıra peynir çeşitlerini de de denemelisiniz. Sevdikleriniz için de hediyelikler bulabileceğiniz Noel pazarında Hollanda’nın tahta ayakkabıları ve porselenlerini seçenekler arasında değerlendirebilirsiniz.

    • Viyana – Avusturya

    Noel denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Viyana’da Noel pazarları Rathautsplatz bölgesinde kuruluyor. Büyüleyici ışık süslemeleriyle birlikte tarihi şehri en güzel haliyle ziyaret etmek için bu dönemi seçebilirsiniz. Noel pazarının yanı sıra Avrupa’nın en ünlü buz pistine de uğrayarak eğlenceli vakit geçirmek mümkün. Ayrıca kızarmış kestaneleri, leziz Noel kurabiyeleri ve Avusturya sosisiyle birlikte pazar tatlarını da deneyimleyebilirsiniz.

    • Brüksel – Belçika

    Brüksel Noel pazarını ziyaret etmek için birçok sebep arasından kendinize en yakın olanı seçebilirsiniz. Avrupa’nın en güzel meydanlarından Grand Place’da ışıklarla oluşturulan ambiyansın seyri bir yanda, bol çikolatalı keki klaasjest ve mis kokulu zencefilli ekmek speculoos’u tatmanın keyfi diğer yanda misafirlerine Noel’i yaşatıyor.

    • Cluj – Romanya

    Drakula ile tanınan Cluj-Napoca’da kurulan Noel pazarına uğrayarak bölgenin lezzetlerini tadarken efsanelere, hikayelere konu olan bu şehri gezebilirsiniz. Ayrıca Bran Castle’ye de uğramadan gezinizi sonlandırmamanızı tavsiye ederiz.

    Türkiye’deki Noel Pazarları

    Ülkelerin ünlü meydanlarında kurulan bu pazaryerleri, Avrupa’da daha yaygın olsa da Türkiye’de de kurulmaktadır. Ülkemiz birçok kültüre ev sahipliği yapan ve bu zenginliklerden beslenen yapısıyla Avrupa’da gerçekleştirilen bu geleneği de yaşatıyor. Noel Pazarları nerede olursa olsun, renkleri ve cıvıltısıyla yeni yıla dair ümitlerimizi yeşertmekte ve mutluluk kaynağı olabilmektedir. Pazarlarda yiyecek, giyim, tekstil ve hediyelik eşya gibi çeşitli ürünlerin satışı gerçekleşmektedir.

    • Zorlu Center, Yeni Yıl Köyü – İstanbul

    Zorlu Yeni Yıl Köyü, her yıl Aralık ayında kuruluyor ve 2 hafta boyunca yılbaşı heyecanını dolu dolu yaşamak isteyen tüm ziyaretçilerini Zorlu Center’a davet ediyor.
    Yeni yılın tüm tonlarındaki ışıklı süslemeler, fotoğraf çektirebileceğiniz rengarenk alanlar, ünlü isimlerin sahne aldığı konserler, yiyecek-içecek stantları, sevdiklerinize gönlünüze göre hediye alabileceğiniz yerli ve yabancı mağazalarla yeni yıl coşkusunu yaşayabilirsiniz.

    • Alanya Uluslararası Noel Pazarı – Antalya

    Ülkemizde en bilinen Noel pazarı Antalya’da bulunan Alanya Uluslararası Noel Pazarı’dır. 2009 yılından beri kurulan Alanya Uluslararası Noel Pazarı, Noel etkinliklerine ek olarak farklı ülkelerin kendi geleneklerini tanıtmasına ve yaşamasına da katkıda bulunmaktadır. Her ülkeden insanlar kendi yöresine göre kıyafetler giyerek müzikler eşliğinde geleneksel yemeklerini ve hediyelik ürünlerini sergilemektedir.

    • Four Seasons Bosphorus, Christmas Market – İstanbul

    Christmas Market İstanbul pazarı bu yıl Four Seasons Bosphorus konumunda ve 16-25 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecektir. Pazar içerisinde konserler, şovlar, workshoplar, buz pateni, yiyecek- içecek stantları ve alışveriş stantları yer alacaktır.
    Ayrıca Christmas Market İstanbul’da sahne alacak Belçikalı müzik grubu Oscar And The Wolf kendisini bekleyen büyük kalabalığa keyifli anlar yaşatacak.
    Etkinliğe dair güncel haberler ve bir önceki yılların kutlama görsellerine erişmek için Christmas Market İstanbul Instagram sayfasını takip edebilirsiniz. Etkinlik hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve bilet almak için tıklayınız.

    Diğer Makaleler