Trendler •
17-10-2022 •
4 Dakikalık Okuma
Sürdürülebilir bir dolap oluşturduğunuzda hem kendiniz için hem de çevre için mükemmel bir adım atmış olacaksınız. Sürdürülebilir dolap oluşturmak için ilk olarak alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli ve önceliğiniz nicelik değil, nitelik olmalı. Kaliteli kumaşlardan üretim yapan markaları tercih ederek, “daha çok” yerine “daha kaliteli” ilkesini benimsemelisiniz.
Belirlediğiniz bütçe ile birden fazla ürün almak yerine, yüksek kalitede tek ürün satın alarak sürdürülebilirliği sağlayabilirsiniz. Bununla beraber yeni bir kıyafet alacağınızda sezonun moda kalıbı ve renginden uzak durarak, dolabınızdaki diğer parçalarla eşleşebilecek renk ve modelde, genel tarzınıza uygun kıyafet almaya özen göstermelisiniz.
Plastik kökenli kumaşlardan uzak durup organik ya da geri dönüştürülmüş kumaşları kullanmak ve alışveriş yaparken alınacak parçanın modaya uygunluğundan önce bunu kontrol etmek sürdürülebilirlik açısından oldukça önem taşıyor. Polyester, naylon, akrilik ve polyamid gibi kumaşlar plastik kökenli kumaşlar sınıfında yer alıyor. Sürdürülebilir bir dolap oluşturmak ve ekolojik ayak izinizi azaltmak için plastik kökenli kumaşlardan üretilen giysileri tercih etmemeniz gerekiyor.
Tencel, keten, organik pamuk ve geri dönüştürülmüş polyester gibi malzemelerden üretilen kıyafetler tercih etmek plastik kullanımını azaltmak için harika bir adım. Ayrıca bu tip malzemelerden imal edilen kıyafetler, cilt sağlığınız için çok daha iyi seçenekler arasında bulunuyor. Bununla beraber özenli kullanım ile desteklendiğinde sarkma, sökülme, renk atması gibi olumsuz durumlarla karşılaşmayacağınız için plastik içermeyen kıyafetleri daha uzun süre kullanmanız mümkün.
Yüzde yüz keten veya yüzde yüz pamuktan imal edilmiş kıyafetlerinizi kesinlikle çamaşır makinesinin düşük devirli programında, 30 derecede ve yumuşatıcı kullanmadan yıkamalısınız. Böylece keten ve pamuk kıyafetlerinizin ömrünü artırmış olursunuz. Ayrıca yumuşatıcı doğal ipliklerden üretilen ürünlerde renk atması, beyaz çizgiler gibi sorunlar meydana getirebilir. Jean ürünlerinizi mutlaka tersten yıkamanız daha doğru olacaktır. Ne kadar donanımlı bir çamaşır makinesi kullanıyorsanız kullanın ipek, saten gibi hassas kumaşlardan üretilen parçaları sıcak su kullanmadan elde yıkamanızı öneririz.
Tamburlu kurutma makineleri kıyafetlere zarar verir ve ömürlerinin kısalmasına sebep olur. Kıyafetlerinizi güneşte ya da fazla ısıtılmamış ve havalanan bir odada kurutmalısınız. Bir başka ifade ile kendi kendilerine kurumaları hem giysilerin ömrünün artması hem de kurutma makinesinin enerji harcamaması için oldukça önemlidir.
Fermuarı bozulan, düğmesi kopan, dikişleri açılan kıyafetlerinizi atmak yerine onarıp kullanmaya devam etmek, ekolojik ayak izini azaltmada ciddi anlamda etkili bir yöntemdir. Kot pantolonlarınızın paçalarını keserek onlardan şort yapmak, sıkıldığınız geniş paçalı kotların paçalarını daralttırarak skinny jean elde etmek, eskiyen tişört ve gömleklerden bandana, fular yapmak sürdürülebilirlik için atabileceğiniz basit ama etkili adımlardır. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde hem doğaya daha az zarar vermiş olacaksınız hem de uzun vadede kıyafete yaptığınız harcamada önemli bir fark oluşturacaksınız.
Kesinlikle evet. Kapsül dolap, ilke olarak zamansız, minimal, en önemlisi kaliteli ve dayanıklı kumaşlardan üretilmiş parçalar ile hazırlanır. Sürdürülebilirlik hedefi ile dolabınızı yenilemeye başladığınızda aslında aynı zamanda kapsül dolap oluşturmuş olacaksınız. Organik ya da geri dönüştürülmüş kumaşlardan imal edilmiş basic parçalar ile kapsül dolabınızın temellerini atabilirsiniz. Siyah, beyaz, bej, ekru ve gri gibi renkler kapsül dolabın olmazsa olmazlarıdır. Bu tonlardaki parçalar hem birbirleri ile çok rahat kombinlenir hem de uzun yıllar “modası geçti” kaygısı olmadan rahatlıkla kullanılabilir.
Diğer Makaleler