Bu ayın ilham veren keşfi: Labranda Antik Şehri
Alinda antik şehri kraliçesi, Ada tarafından yaptırıldığı düşünülen bir köy ve kutsal alan olan Labranda, oldukça yüksek bir yamaç üzerine inşa edilmiş, ovaya hakim müthiş manzarası beni çok etkilemişti. Özellikle tapınak ve alanın üst kısmındaki lahit mezar görülmeye değer.
Bu ayın tekrarda çalan parçası: Rus besteci Vasili Kalinnikov’un Sol Minör 1 numaralı senfonisi.
1866 – 1901 yılları arasında yaşamış Vasili Kalinnikov’un, ancak doğumunun yüzüncü yılında iki senfoninin kayıtları, halk tarafından keşfedilmesine yol açtı. 35’inci yaşının 3’üncü gününde, trajik bir şekilde erken ölümüne rağmen az ama harika Slav ezgileri ile, geç de olsa özellikle senfonileri, Rus orkestra edebiyatında yerini aldı. Özellikle Sol minör ilk senfonisini dinlerken çok etkilenmiştim.
Yapılacaklar listesinin bir numarası: İran’a seyahat etmek.
İran, edebiyat, şiir, resim, seramik ve mimarisi ile her zaman ilgi duyduğum, Pers kültürünün neredeyse tüm özellikleri korumuş bir ülke. Dönemin en önemli filozof ve bilim insanlarının yaşadığı, Tahran, Tebriz ve İsfahan şehirlerini görmek istiyorum.
Bu ayın en önemli konu başlığı: Firdevsî – Şahnâme
Uzun zamandır okuduğum Fars şair Firdevsî’nin, ilk insandan kendi yaşadığı döneme kadar İran tarihini anlatan, 60 bin beyit oluşan “Şahnâme”’sini bitirebilmek, son zamanlarda başıma gelen en önemli olay diyebilirim.