remove
Sarev 1-12-2021 4 Dakikalık Okuma

Yastık ve Yorgan Seçimiyle Konfora Ulaşmak

  • 1447
  • Yapılan çalışmalar doğrultusunda insan ömrünün yaklaşık %30’unun uykuda geçtiği bilinmektedir. Aslında yaşamın bu %30’luk kısmının sağlıklı ve rahat olması, geri kalan %70’lik bölümünün kalitesini belirlemede çok önemli bir ölçüttür. Konforlu bir uykunun temelde üç anahtar noktası vardır. Bunlar; yeterli oksijen miktarının sağlanması, ideal nem oranının ayarlanması ve mevsime göre gerekli olan ısı ortamının oluşturulmasıdır. Bu değerler sağlandığında hem kaliteli ve konforlu bir uyku gerçekleşmiş hem de çeşitli baş, boyun ve sırt ağrılarının oluşması engellenmiş olur.  Konforlu uyku denilince akla ilk gelen şey vücudumuzun en önemli organı olan başımızı koyduğumuz yastıktır. Yastık dışında yatak, yorgan, battaniye gibi eşyalar da sağlığımız için önemli rol oynar. Bu yazımızda konforlu bir uyku için yastık ve yorgan seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

    Yastık Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Sağlıklı ve deliksiz bir uykuda en önemli etken size uygun ergonomide bir yastık seçimidir. Yatış pozisyonunda omurgayı destekleyen en önemli materyal yastık olduğundan dolayı gece boyunca vücudun üzerindeki basıncı azaltarak iyi bir şekilde dinlenmesine en büyük katkıyı yastık sağlamaktadır. Eğer ki doğru yastığı seçilmez ise sabah çeşitli vücut ağrılarıyla uyanabilirsiniz. Hatta bu ağrıların yanında sanki gece boyu hiç uyumamışız gibi dinç kalkamayabiliriz. Peki, doğru yastığı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

    • Kullanım ömrü: Bütün kıyafetler ve eşyalar gibi yastıkların da kullanım ömrü vardır. Yastıklar genel olarak 2 yılda bir değiştirilmelidir. Daha uzun kullanım ömrü isteyenler kaz tüyü yastıkları tercih edebilirler. Yıkanıp tekrar tekrar kullanılmak istenirse ise elyaf dolgulu yastıklar tercih edilebilir.
    • Uyku pozisyonu: Uyku pozisyonu kişiden kişiye göre farklılık gösterebilen bir etkendir. Yüz üstü yatarak konforlu bir uyku elde edenler için mide, boyun ve belin zorlanmasını önlemek adına kaz tüyü gibi alçak ve yumuşak yastıklar tercih edilmelidir. Yan yatar pozisyonda konforlu bir uyku elde edenler için omurganın S şeklini koruması için bambu gibi yüksek ve sert yastıklar seçmelidir. Sırt üstü uyku pozisyonunda konforlu uyku elde edenler için ise orta sertlikte bir yastık en iyi seçenek olacaktır.
    • Yatak çeşidi: Yastığın yüksekliği vücudun üzerindeki basıncı ayarlar. Yastık ne kadar yüksekse vücuda o kadar yük biner.  Bu nedenle yastığın yüksekliği yatağın türüne göre de tercih edilmelidir. Baş ve vücut arasındaki mesafeyi korumak için, yatak yumuşaksa daha alçak yastıklar, yatak sert ise daha yüksek yastıklar tercih edilmelidir.
    • Yastık kumaşı: Özellikle yaz aylarında terlemeyi önleyen, nem ve ısı dengesini ayarlayan pamuk ve bambu gibi kumaşlar tercih edilmelidir.

    Yorgan Seçimi Nasıl Olmalıdır?

    Sağlıklı ve konforlu bir uyku için yorgan da yastık ve yatak seçimleri kadar önemlidir. O halde doğru yorgan seçimi için hangi maddelere dikkat edilmelidir?

    • Yorgan boyutu: Olması gerekenden küçük bir yorgan gece üstünüzün açılmasına, büyük bir yorgan ise gece boyu toparlamaya çalışmanıza neden olabilir. Bu yüzden yorgan boyutu kişi kapasitesine göre tek kişilik, çift kişilik veya king boy seçenekleri arasından uygun şekilde, konforlu ölçlerde tercih edilmelidir.
    • Dolgu malzemesi: Sıcakta uyumayı sevenler özellikle kış mevsimlerinde ısıtma özelliği yüksek olan kaz tüyü, pamuk ve yün gibi malzemelerden üretilen yorganları tercih etmelidir. Bunun aksine çok sıcakta uyumayı sevmeyenler ise özellikle mevsim geçişlerinde serin tutan mikrofiber, mikrojel ve bambu gibi dolgu malzemelerinden üretilen yorganları tercih etmelidir. Bu malzemeler hava geçirgenliği sağlayarak serin bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
    • Yorgan temizliği: Nevresim ve yastık kılıflarını sık sık değiştirsek de yorgan hijyeni genelde ihmal edilebilmektedir. Bakterilerin üremesini engellemek, sağlıklı ve konforlu bir uyku kalitesini yakalayabilmek için yorganlar da diğer ürünler gibi gerekli zamanlarda kullanım talimatına göre temizlenmeli veya bir kuru temizleme aracılığı ile hijyeni sağlanmalıdır.

    Diğer Makaleler