remove
Tips & Tricks 7-2-2022 5 Dakikalık Okuma

Yünlü Trikolarda Elektriklenmeyi Nasıl Önleriz?

  • 1609
  • Yün kumaş ısıyı hapseder niteliğinden dolayı aşırı soğuk havalarda bile sıcaklığı koruyabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kışlık kıyafetlerde oldukça sık tercih edilir. Özellikle yünlü trikolar sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezidir. Triko kazaklar, hırkalar, bluzlar, pantolonlar, etekler, elbiseler, atkılar ve daha pek çok kışlık kıyafette yünlü kumaş kullanımı oldukça fazladır. Birçok avantajının yanında yün içerikli kıyafetlerin bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan en önemlisi kolay elektrikleniyor olmalarıdır. Yün kumaş, yapısı gereği statik elektriği üretme ve taşımada oldukça elverişli bir kumaş çeşididir. Yün kıyafetler özellikle kadınlarda daha sık elektriklenirler. Çünkü yünlü trikolar, giyerken veya çıkarırken saçlarla sürtündüğü için kolayca elektrik üretirler. Bu elektriklenme bizi kimi zaman zor durumda bırakabilir. Kıyafetlerimizde meydana gelen statik elektriklenme için çeşitli yalıtım yöntemleri kullanılması gerekir. Peki, bu yalıtım yöntemleri nelerdir?

    Yünlü Trikolarda Elektriklenmeyi Nasıl Önleriz?

    Yıkarken ayırın: Kıyafetlerinizi yıkarken beyaz ve renkliler olarak ayırıyorsanız, yünlü kıyafetleri de yıkarken diğer kıyafetlerden ayırmanız gerekir. Diğer kıyafetlerle birlikte yıkadığınız taktirde yünlü kıyafetler sürtünmeden dolayı elektriklenecektir.
    Doğal bir şekilde kurutun: Yünlü triko kıyafetler yıkandığı zaman kurutma makinelerinde kurutulmamalıdır. Bu durum sürtünmeden dolayı elektriklenmeyi artıracaktır. Yünlü kıyafetler mümkün olduğunca doğal yöntemlerle; güneş ve rüzgâr gibi unsurlar kullanılarak kurutulmalıdır. Böylece meydana gelebilecek elektriklenme minimuma indirilmiş olur. Eğer çok aceleniz varsa ve kurutma makinesinde kurutmak zorundaysanız da kurutma makinesine nemli bir havlu koyun. Nemli havlu statik elektrik üretimini azaltacak bir yöntemdir. Ayrıca kurutma makinesinin içerisine koyulacak olan bir alüminyum topu da tüm statik elektriği emecektir.
    Metal askı kullanın: Yünlü trikoları dolabınıza asarken her daim metal askı kullanmaya çalışın. Metal, yünlü kıyafetlerdeki elektriğin topraklanmasını sağlayarak bu etkiyi yok edecektir.

    Sirke kullanın: Yünlü trikolardaki elektriklenmeyi önlemenin en doğal yollarından biri de sirkedir. Yünlü triko kıyafetlerinizi yıkarken ve durularken sirke kullanabilirsiniz. Böylece elektriğin oluşmasını daha en baştan engellemiş olursunuz. Kıyafetlerinizi yıkarken ve durularken sirke kullanırsanız koku kalacağından endişe etmeyin. Eğer yukarıda yazılan şekilde doğal yollarla kurutursanız kıyafetlerinizde sirke kokusundan eser kalmayacaktır.
    Cildinizi nemlendirin: Kuru bir cilt tipine sahipseniz yünlü kıyafetlerinizi giymeden önce mutlaka vücudunuzu nemlendirici kremlerle nemlendirin. Kuru cilt, kıyafetlerinizi giyerken sürtünmeyi artırır ve doğal olarak statik elektriklenme oluşturur. Dolayısıyla bu şahane yöntem ile hem vücudunuzu nemlendirmiş ve günlük bakımını yapmış olacaksınız hem de elektriklenmeden kurtulmuş olacaksınız.
    Anti statik spreyler kullanın: Yünlü trikolarda oluşacak olan elektriği önlemek için anti statik spreyleri de kullanabilirsiniz. Bu spreyleri giymeden önce ister kıyafetlere isterseniz de vücudunuza sıkarak elektriği önlemeniz de mümkündür. Tüm bu yöntemlere rağmen hala statik elektrikten rahatsız oluyorsanız anti statik bilekler de kullanabilirsiniz. Bu bileklikler vücutta dolaşan elektriği atmaya yarayan bilekliklerdir.

    Giysilerdeki elektriklenme oldukça sık karşılaşılan ve kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Bu durum özellikle yün triko kıyafetlerde daha da sık oluşur. Statik elektrik bazen o kadar yoğun olur ki kişinin neredeyse elektrik çarpma hissine maruz kalmasına ve canının yanmasına bile sebep olabilir. Kadınlarda saçlarda kabarma ve şeklinin bozulması gibi rahatsız edici durumlara da sebebiyet verebilir. Bu gibi durumları önlemek veya minimuma indirmek için yukarıda yazan yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca uzun yıllardır geleneksel bir yöntem olarak uygulanan toprak ile temas etmek vücudunuzda fazla bulunan statik elektriklenmeyi toprak tarafına ileterek uzaklaştırılmasına sebep olacaktır. Gündelik hayatta rutinleriniz esnasında statik elektriklenmenin olumsuzluklarını fazlaca yaşadığınızı fark ettiğiniz dönemlerde, toprak ile temas halinde kısa yürüyüşler yaparak üzerinizde bulunan fazla statik elektriği uzaklaştırabilirsiniz.

    Diğer Makaleler