remove
Trendler 1-9-2021 3 Dakikalık Okuma

Doğal Kumaşlar Neden Sağlıklıdır?

  • 1508
  • Doğal Kumaşlar Nelerdir? Doğal kumaş kullanımının sağlıklı olduğuna dair çok fazla şey duymuşsunuzdur. Özellikle cilde doğrudan temas eden ürünler olan kumaşların sağlıklı olması herkes için büyük önem taşır. Peki doğal kumaşlar neden sağlıklıdır? Bu sorunun yanıtını vermek için öncelikle doğal kumaşların ne olduğuna bakmak gerekir.

    Doğal Kumaşlar Nelerdir?

    Doğal kumaş dediğimizde doğadan elde edilen hammaddelerden üretilen kumaşlardan bahsedebiliriz. Doğadan elde edilen hammaddeler, kumaş oluşumu için uygun hale getirilerek bir dizi işlemden geçer. Bu yolla elde edilen kumaşlar doğal kumaş türünde sayılır. Bir ürün satın alırken öne çıkan kriterler arasında sıklıkla estetik beğeniler söz konusudur. Ancak doğal kumaş tercihi de oldukça önemlidir. Öncelikle doğru tercih yapabilmek için bu kumaşların hangileri olduğuna bakalım.

    1. Pamuk Kumaş
    2. Keten Kumaş
    3. İpek Kumaş
    4. Yün Kumaş
    5. Deri Kumaş
    6. Kaşmir Kumaş
    7. Jüt Kumaş

    Bu kumaşlar, bazı hayvanların derilerinden, ipek böceği kozalarından ve bitki tohumlarından, yapraklarından ve gövdelerinden oluşturulur. Doğal kumaşlar böylelikle nefes alan ve yumuşak kumaş tercihleridir. Ayrıca dayanıklı yapıları ile de doğal kumaşlar öne çıkmaktadır.  UV ışığı ile de renk değiştirmeyen doğal kumaşlar birçok açıdan öne çıkmaktadır.

    Doğal Kumaş Nasıl Olur?

    Doğal bitki ve hayvanlardan elde edilen lifler toplanır. Özellikleri zenginleştirilerek kullanılabilir formlara dönüştürülür. Bu formlarda elde edilen hammaddeler son haline getirilir. Dokuma ve örme türü kumaşların eğer doğal hammaddeler kullanılarak üretiliyorsa doğal kumaşlardır.

    Doğal Kumaşlar Neden Sağlıklıdır?

    Doğal yollardan elde edilen doğal dokuma kumaşlar, dayanıklı olmasının yanı sıra en sağlıklı seçimdir de. Deride döküntülere sebebiyet vermeyen doğal kumaşlar, suni ve sentetik liflerden elde edilen kumaşlara nazaran, daha sağlıklıdır.

    Sıcak – Serin Tutar

    Doğal kumaşlar yapısı itibari ile kalın veya ince iplerden dokunarak elde edilmiş olabilir. Ancak mevsime ve isteklerinize bağlı olarak seçtiğiniz doğal kumaşlar kullanım alanına göre sıcak veya serin tutabilir. Yaz için uygun olan pamuk, keten, ipek veya jüt kumaşları tercih ederek yaz sıcaklarında en doğru seçimi yapmış olursunuz. Bunun yanı sıra yün, deri ya da kaşmir tercih ederek soğuk kış aylarında sıcak bir opsiyona sahip olursunuz.

    Terletmez – Hava Alır

    Doğal kumaşlar serin ya da sıcak tutsun, terletmeyen ve hava alan yapısı ile cilde ve tene uygun bir kullanım sunar. Bu sebeple çok daha sağlıklıdır. İnsanlar için ve özellikle bebekler için kullanılması bu açıdan çok önemlidir.

    Anti Alerjiktir

    Doğal kumaşlar üretim süreçleri sebebi ile cilde zarar vermez ve anti alerjik yapıdadır. Bu sebeple cildi hassas olanlar ve bebekler için en iyi seçeneklerdir. Bu sebeple ev tekstilinde de oldukça uygun seçimlerdir.

    Diğer Makaleler