remove
Moda Sözlüğü 13-5-2022 4 Dakikalık Okuma

Dress Code Nedir?

  • 1857
  • Bir etkinliğe veya davete katılırken uyulması beklenen bazı giyim tarzı kuralları olabilir. İngilizce karşılığı “dress code” olarak ifade edilen bu durum, herhangi bir ortamda bulunan kıyafet yönetmeliği veya zorunluluğudur. Belirli bir konseptin ve bütünlüğün sağlanması gereken organizasyonlarda karşılaşılan dress code, uygun kıyafetleri belirten bir kavramdır. Bu yazımızda dress code çeşitlerinin neler olduğundan ve hangi davetlerde kullanıldıklarından bahsedeceğiz.

    Dress Code Çeşitleri Nelerdir?

    Casual

    Casual giyim, kelime anlamı “gündelik” olarak karşımıza çıksa da aslında rahat giyinmeyi ifade eder. Casual dress code, tam olarak spesifik bir kıyafet türünü ifade etmez. Bu yönü ile diğer dress code’lardan ayrılır. Hem erkek hem de kadınlar için kot pantolonlar, tişörtler ve spor ayakkabılar casual giyimde tercih edilebilir.

    Business Casual

    İş kıyafeti olarak tanımlayabileceğimiz Business casual, yarı resmi bir giyim türüdür. Erkekler için mevsime uygun blazer ve spor ceket modelleri, kumaş ve chino pantolonlar aynı zamanda kravatsız gömlek ve yakalı trikolar Business casual giyim tarzında tercih edilebilir. Kadınlar için ise gömlekler, pantolonlar ve etekler ile babet veya topuklu ayakkabılar kombinlenebilir.

    Business

    Business dress code, klasik iş giyimini ifade eder. Erkekler için kravatlı ve isteğe bağlı olarak yelekli takım elbise kombinleri bu tarzda yer alır. Kadınlar için ise pantolon, etek veya elbise ile oluşturulan ceket kombinleri ile bu tarz sağlanabilir.

    Smart Casual

    Business casual giyim tarzı ile benzerlik gösteren Smart casual stil, daha sportif bir görünümdür. Erkek giyimde chino ve kot pantolonlarla beraber tişörtler ve ceketler yer alırken; kadın giyiminde bluzlar, ceketler, pantolonlar ve eteklerin yanı sıra desenli motifler yer alır.

    Black Tie

    Black Tie dress code, resmi bir giyimdir. Erkekler için smokin veya koyu tonlarda takım elbise giyilmesi zorunludur. Ayrıca siyah papyon veya kravat takılmalıdır. Kadınlar ise uzun gece elbiseleri ve topuklu ayakkabı tercih edebilirler.

    White Tie

    White Tie en resmi dress code türüdür. Black Tie’a göre daha fazla özen gösterilmesi beklenir. Erkekler için kıyafet olarak frank giyilmelidir. Beyaz yelek ve papyon ile kombin tamamlanır. Kadınlar için ise uzun elbiseler, eldivenler ve el çantaları bu dress code’un parçalarıdır.

    Dress Code’lar Hangi Davetlerde Kullanılır?

    Dress code çeşitleri arasında en resmi olanı White Tie’dır. Genellikle devlet törenleri veya yemeklerinin yanı sıra Oscar töreni gibi büyük ödül törenleri ve önemli diplomatik organizasyonlarda White Tie giyim tercih edilir. Black Tie dress codu ise White Tie’a göre biraz daha esnektir. Düğünler, operalar, galalar ve özel davetlerde kullanılır. Business dress code ise seminerler, iş toplantıları ve yemeklerine katılırken uygun olacaktır.  Business ve Smart casual giyim ise yaz düğünleri ve günlük hayatta düzenlenen toplantılarda veya etkinliklerde tercih edilebilir.

    Sarar giyim koleksiyonunda farklı dress code’lar ve giyim stilleri için en şık ve zarif kıyafet seçenekleri yer alıyor. Geniş ürün yelpazesine sahip Sarar’ın erkek ve kadın giyim ürünleri ile dress code çeşitlerine uyum sağlamak ve aradığınız kıyafetleri bulmak çok kolay. Siz de ihtiyacınız olan kıyafetleri incelemek ve satın almak için sarar.com’u ziyaret edebilirsiniz.

    Diğer Makaleler