remove
Şehrin Dinamikleri 12-1-2024 14 Dakikalık Okuma

İzmir ve Bodrum’daki Yeni Michelin Lezzetleri

  • 127
  • Michelin Yıldızı, üst düzey yemek sunan restoranlara verilen dünyaca ünlü bir ödüldür. Her zaman 5 ana kriter üzerinden değerlendirilen restoranlar kimlikleri gizli tutulan ünlü Michelin Müfettişleri tarafından değerlendirilir. Malzemelerin kalitesinden lezzetlerin uyumuna, pişirme tekniklerine hâkimiyetten şefin kişiliğinin menüye yansımasının yanı sıra Michelin müfettişlerinin restorana yaptığı ziyaretler arasındaki tutarlılık gibi kriterler baz alınarak belirlenir. Tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da Michelin Yıldızı alan restoranlar mevcut. İstanbul’daki restoranlar için şu yazımızı da okuyabilirsiniz: Sarar – Michelin Yıldızlı Mekanlarda Yemek Kültürüne Yolculuk

    Michelin her yıl yeni bir seçki yayınlayarak yıldız alan mekânları duyuruyor. Michelin, Kasım 2023 tarihinde yaptığı bir duyuru ile Türkiye seçkisine İzmir ve Bodrum’u da dahil ettiğini belirterek farklı alternatifleri de ortaya çıkarmıştır.

    Michelin Müfettişleri, 111 yeni restoranı Michelin Rehberi’nin 2024 yeni seçkisine dâhil ettiler. Yeni seçkide yer alan bu restoranların 15 tanesi İzmir’de ve 19 tanesi de Bodrum’da yer alıyor. İzmir’de 3 ve Bodrum’da da 2 tane restoran birer Michelin Yıldızı aldı. Ayrıca İzmir’de 6, Bodrum’da ise 2 restoranda Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.

    Bib Gourmand Kategorisi Nedir?

    Michelin Yıldızı kazanmak, oldukça zorlu bir süreç. Yıldızın verdiği prestiji elde etmek isteyen restoranlar inanılmaz bir efor sarf ederek sadece yemeklerinde değil, mekân ve ambiyanslarına da oldukça fazla zaman, emek ve para harcıyorlar. Michelin Rehberi, üç yıldızın yanı sıra The Bib Gourmand adı verilen bir başka derecelendirme de yapıyor. Tam bir Michelin Yıldızı olmayan bu seçki 1997 yılından beri veriliyor. Bu seçkinin ana fikri makul fiyatlara eksiksiz bir yemek deneyimi sunan mekânların seçilmesidir.

    Bib Gourmand fiyat limitleri, ülkeden ülkeye yani yaşam maliyetlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak belirlenen makul ya da ekonomik fiyat aralıkları değişse de müfettişler tarafında gıda kalitesi standartları aynı şekilde korunup dikkate alınıyor. 

    Michelin Yıldızı’nda olduğu gibi Bib Gourmand’da belli bir formül yok ne yazık ki. Tüm restoranlar kendi çapında benzersiz olabiliyor. Ancak Bid Gourmand restoranların menüsündeki yemeklerin ortak noktası, hem bilinen ve yemesi kolay olan hem de daha basit bir pişirme tarzı ile yapılmasıdır. 

    Bib Gourmand, Michelin yıldızı kadar bilindik olmasa da lezzet serüveni yaşamayı sevenler arasında oldukça popüler ve takip edilen bir ödüldür. Harika yemekleri makul fiyatlara bulabilmenizi yani paranızın karşılınızı almaya sağlayan bu ödül, gittikçe daha da popülerleşecek gibi görünüyor.

    Şimdi ülkemizdeki Bid Gourmand ödülü almış İzmir ve Bodrum mekanlarına kısaca bir bakalım:

    Tavacı Recep Usta – İzmir (Alsancak)

    Modern kış bahçesini sarmalayan sıcak dekorasyonu, cömert bir ev sahipliği ile karşılaşacağınız Tavacı Recep Usta’da yoğun bir lezzet deneyimini yaşamanız garanti ediliyor. Yemeklerinden tatlılarına kadar doyasıya bir lezzet deneyimi yaşayacağınız restoranın her daim taze çayları da keyifli yemeği sonlandıran çok güzel bir dokunuş sunuyor.

    LA Mahzen – İzmir (Torbalı)

    Doğanın davetkâr manzaralarını sunan restoran, şarap lezzetlerini sonuna kadar deneyimlemenizi ve hatta satın almanıza da imkan veriyor. Cesur lezzetlerin sunulduğu menüsünde Akdeniz mutfağını kendi üretim şaraplarıyla deneyebilirsiniz.

    Adil Müftüoğlu – İzmir (Balçova)

    Bir aile işletmesi olan restoran, 1955 yılından bugüne değişmeyen lezzeti ve samimi havasıyla misafirlerini karşılıyor. İzmirlilerin gözdesi olan mekan üç kuşaktan beri aynı kalite ve lezzetle yönetiliyor. Her şeyin en taze hali ile sunulduğu restoranda yeni yapılmış yemeklerin bittiğine kolaylıkla tanıklık olabilirsiniz.

    Ayşa – İzmir (Kemeraltı)

    Labirenti andıran sokaklarıyla Kemeraltı, her zaman İzmir’in nabzının tutulduğu yerdir. Bu tarihi yerde yer alan Ayşa, sizi kendi evinizdeymiş hissi veren atmosferiyle karşılıyor. Zengin Bosna ve Osmanlı lezzetlerini soğuk ve sıcak büfesinde deneyebilirsiniz.

    HIC Lokanta – İzmir (Urla)

    Doğal ve taze malzemelerle harmanlanmış menüsünde özgünlük restoranın ana felsefesi. Mekânın ana teması olan sürdürülebilirliği, su tasarrufundan atık yönetime kadar çevreye saygıyı her ayrıntıda görebilirsiniz. Muhteşem lezzetleri, baharatların tatlarının dengesiyle buluşturan HIC Lokanta’da yemekler sanki hayat buluyor.

    Beğendik Abi – İzmir (Urla)

    Rustik bir çekiciliğin hâkim olduğu mekanda, sıcak tabak seçkisi ve etkileyici bir meze menüsü sizi karşılıyor. Geleneksel Türk mutfağının ezgilerini deneyimleyeceğiniz Beğendik Abi, yeniden gelmek isteyeceğiniz lezzetleri sizlere sunuyor.

    Otantik Ocakbaşı (Bodrum)

    Arka sokaklarda keyifli bir teras sunan restoran, mangal ve odun fırınının vazgeçilmez lezzetlerini denemenize olanak veriyor. Açık ateşte kebaptan dinlendirilmiş biftek ızgaraya kadar lezzetlerin sunulduğu Otantik Ocakbaşı, imza tabaklarıyla da size harika bir yemek keyfini garanti ediyor.

    İki Sandal (Bodrum)

    Oldukça zengin soğuk ve sıcak mezeleri asırlık tariflere göre sunan restoran, size unutulmaz bir lezzet deneyimini garanti ediyor. Özellikle restoranın imza yemeği olan, toprak kapta 10 gün ot ve baharatlarla dinlendirilmiş olan levreği denemeden burada sakın ayrılmayın.

    Bib Gourmand seçkisine giren İstanbul restoranları:

    Calipso Fish – İstanbul (Küçükyalı)

    İstanbul’un karmaşasından uzaklaşmak için tercih edebileceğiniz Calipso Fish, harika salataları ve mezeleri ile size zengin bir balık menüsü de sunuyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan taptaze balıklar yanı sıra zengin deniz ürünleriyle harika bir yemek deneyimini burada yaşayabilirsiniz.

    Efendy – İstanbul (Levent)

    Ünlü şef Somer Sivrioğlu size Efendy’de geleneksel Anadolu mutfağını modern bir dokunuşla sunuyor. Yetenekli ekibiyle Somer Şef, heyecan verici yemeklerini sıcak bir ambiyans ve hareketli bir ortamda deneyimlemenizi sağlıyor.

    Inari Omakase Kuruçeşme – İstanbul (Kuruçeşme)

    Gün içerisinde Japon klasik lezzetlerini modern Kaliforniya esintileriyle sunan mekan, akşamları ise yüksek sesli ve canlı DJ performansıyla bir gece kulübü havasını yakalamanızı sağlıyor. Bu iki farklı yüzüyle zaman zaman şaşırtıcı olabilen ve ağız sulandıran yemekleriyle ince bir dengede lezzetlerini sunuyor.

    Pandeli – İstanbul (Eminönü)

    Mısır Çarşısının tarihi dokusunu yansıtan, duvarlarında mavi mozaiklerin yer aldığı Pandeli, Türk mutfağının harika yemeklerini size sunuyor. Geleneksel Türk lezzetlerinin geleneksel tariflerle hazırladığı restoran, kısa zamanda favoriniz olabilir.

    Tershane – İstanbul (Karaköy)

    Tershane, Hotel Momento’nun sekizinci katında İstanbul’un tarihi silüetini seksi bir dekor eşliğinde sizlere sunuyor. Açık mutfağında yapılan mezeler, kebaplar ve ızgara kuzu etlerinin nasıl bir ustalıkla hazırlanarak önünüze geldiğine tanıklık ediyorsunuz.

    Fozy Nişantaşı – İstanbul (Harbiye)

    Foxy, concord üzümünün küflü aroması anlamına gelen bir kelimedir. Michelin yıldızlı Neolokal’ın Şefi Maksut Aşkar ve şarap uzmanı Levon Bağış’ın felsefelerini birleştirdikleri bu mekan, size harika lezzetler ve şarap menüsü sunuyor. Türk şaraplarını, modern şekilde yorumlanmış klasik yemeklerle içebilirsiniz.

    Karaköy Lokantası – İstanbul (Karaköy)

    80 adet meze seçeneğini, geleneksel yemekler ve paylaşım tabakları ile tadabileceğiniz Karaköy Lokantası, paranızın karşılığını fazlasıyla alabileceğiniz bir yer. Sıcak atmosferi ve inanılmaz yemekleriyle neden bu kadar popüler olduğunu açıklamak oldukça kolay.

    Alaf – İstanbul (Arnavutköy)

    Bazen Yörük bazen de Anadolu lezzetlerini tadabileceğiniz Alaf’ın Temel Şef’inin yemeklerinde birçok etkiyi bir arada görebilirsiniz. Çatı kısmında muhteşem bir kokteyl barı da olan Alaf’ta odun fırının geleneksel yapısını modern tekniklerle sunularak, sizi lezzet keşfine çıkarıyor.

    Cuma – İstanbul (Beyoğlu)

    Antikacı dükkânlarıyla popüler olan Çukurcuma’da yer alan Cuma’da hem geleneksel Türk kahvaltısını deneyimleyebilir hem de öğle ve akşam yemeğinde Akdeniz esintili yemekler yiyebilirsiniz. Mevsimlik ürünlerin en taze haliyle sunulduğu mekan, şirin atmosferiyle de herkesin rahat hissetmesini sağlıyor.

    SADE Beş Denizler Mutfağı – İstanbul (Teşvikiye)

    Hem hızlı bir atıştırmalık hem de zengin bir akşam menüsü bulabileceğiniz bu samimi restoran da gerçek Türk misafirperverliğini deneyimliyorsunuz. Anadolu lezzetlerinin muhteşem tatlarını sunan restoran Nişantaşı’nın hareketli yollarında muhteşem bir mola vermenizi sağlıyor.

    Aman da Bravo – İstanbul (Bebek)

    Lüks, konforlu atmosferiyle size Fransız rivierasındaymış hissini sunan Aman da Bravo’da yöresel ürünleri uluslararası esintilerle bulabilirsiniz. Yoğun lezzetin üst seviye olduğu yemekler sizi şehrin koşturmacasından uzaklaştırıp harika bir lezzet yolculuğuna çıkaracaktır.

    Aida – vino e cucina – İstanbul (Kadıköy)

    Moda’nın canlı atmosferini İtalyan mutfağının lezzetleriyle buluşturan restoran, bütçenizi zorlamadan özgün İtalyan yemeklerini deneyimlemeniz için harika bir yer. Üç kata yayılan mekan, İtalyan mutfağının neden bu kadar sevildiğinin en güzel kanıtı gibi duruyor.

    Circle by Vertical – İstanbul (Caddebostan)

    Sıcak ve samimi bu mekân, döngüsel ekonomi ve dikey tarımı odak noktasına almış. Yemeklerinde yaratıcı bir felsefe sunan restoran, incelikli baharat notaları ve enfes lezzetleriyle daha içeri girerken ağzının sulanmasını sağlıyor.

    Tavacı Recep Usta Bostancı – İstanbul (Bostancı)

    Geniş ve ferah atmosferiyle geleneksel Türk mutfağını deneyimleyeceğiniz restoran, gösterişten uzak ama lezzete bir o kadar yakın olmanızı sağlıyor. Birçok ünlünün uğrak mekanı olan restoran, 40 yılı aşkın geçmişiyle güçlü tatları denemenize olanak veriyor.

    The Red Balloon – İstanbul (Yeniköy)

    İstanbul’un hareketli atmosferinde huzurlu bir mekan arıyorsanız, çağdaş dizaynı ve yüksek ağaçlarıyla The Red Balloon size aradığınızı veren bir yer olacaktır. Restoranın Şefi Ulaş Durmaz, Kuzey Ege esintilerinde Akdeniz yemeklerini ağız sulandırıcı bir şekilde sunuyor. Şef, bilindik tatlara yaratıcı bir yaklaşımla yeni bir soluk getiriyor.

    Fauna – İstanbul – (Ataşehir)

    Açık mutfağıyla yemeklerin hazırlanışına tanıklık edebileceğiniz Fauna, İtalyan ve Türk mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini sizlere sunuyor. Paylaşılabilir tabaklarda harika yemekleri denerken İstanbul’un karmaşasından uzaklaştığınızı hissedeceksiniz.

    Aheste – İstanbul (Beyoğlu)

    Aheste, Beyoğlu’nun tarihi dokusunu deneyimlerken Türk mutfağının lezzetlerini modern dokunuşlarla denemenize imkân veren bir mekân. Vejetaryen menüsüyle de öne çıkan restoran, klasik yemek menülerine de yeni bir bakış getirerek önce, sonra ve daha sonra ile imza lezzetler sunuyor.

    Giritli – İstanbul (Cankurtaran)

    Cankurtaran’ın Arnavut kaldırımlı sokaklarında samimi bir mekan olan Giritli, otantik havasıyla sizi tarihin keyifli yollarına sürükleyecek bir yer. Geleneksel lezzetleri yeni ve farklı biçimlerde sunan menüsünde, taze ürünler büyük porsiyonlar ve mükemmel bir lezzetle sizi bekliyor.

    Michelin’in Tavsiye Ettiği İzmir ve Bodrum Restoranları

    İzmir, hem Ege ve Akdeniz mutfağının geleneksel lezzetlerini hem de muhteşem şaraplarından geniş bir seçenek sunuyor. İzmir’deki birçok restoran geleneksel ve yöresel lezzetleri modern bir tarz ile kaynaştırarak misafirlerine sunması açısından Michelin Yıldızı olmaya aday birçok restoranı da barındırıyor. 

    Şimdi kısaca İzmir’de Michelin Yıldızı almış restoranlara bakalım:

    Vino Locale – 1 Michelin ve 1 Yeşil Michelin Yıldızı

    Ozan ve Seray Kumbasar’ın sahibi oldukları Vino Locale, Urla’da misafirlerini ağırlıyor. Şefin, ürünlerini kendisinin yetiştirmesi her şeyin daha taze olmasını sağlıyor. Aynı zamanda da kendisinin yetiştiremediği ürünleri bölgeyi desteklemek için yerel üreticilerden alması da mekanın farkını ortaya koyuyor. Şefin, Tayland ve İtalyan sevgisi görebileceğiz menüsünü mekanın duvarlarını süsleyen sanat eserleri ve canlı atmosferinde yiyorsunuz. Urla’nın ilk şef restoranı olma özelliğiyle de farkını ortaya koyan mekanın romantik terası da Vino Locale’nin cazibe merkezi olmasını sağlıyor.

    OD Urla – 1 Michelin ve 1 Yeşil Michelin Yıldızı

    Gastronominin merkezi olmaya aday Urla’da yer alan OD Urla, kendi ürettikleri ürünleri kullanması ve sıfır atık felsefesiyle çalışmasıyla fark yaratan bir mekan. Şef Osman Sezener’in muhteşem yemeklerini zeytin ağaçları ve asma bahçelerinden oluşan muhteşem bir manzarayla yiyorsunuz. Doğal tat ve dokuların kömür ateşinde pişirilmesiyle elde edilen yemekler, mekanın basit mutfağından sizlere inanılmaz lezzetlerle servis ediliyor.

    Teruar Urla – 1 Michelin

    Üzüm bağları arasından ulaştığınız taş binanın lüks atmosferi Teruar Urla’da sizi karşılıyor. Mekanda Şef Osman Serdaroğlu’nun zengin mutfağının deneyimleyebilirsiniz. Şefin yerel mutfağa getirmiş olduğu minimalist yaklaşım, İtalyan esintileriyle buluşarak sizlere sunuluyor. Yemeklerde sürekli karşınıza çıkan harika sürprizler inanılmaz bir lezzet yolculuğuna doğru sürüklenmenizi sağlıyor. Yemeklerinizi yerken Şef Serdaroğlu’nun harika misafirperverliğini masanıza gelip size anlattığı yöresel ürünlere olan tutkusuyla da anlayabiliyorsunuz.

    Bodrum, Türk turizminin hem en önemli hem de en ünlü destinasyon noktasıdır. Hem yerel hem de deniz lezzetleri yanı sıra dünya mutfaklarından seçmeler sunan restoranlarıyla da harika bir kültürel zenginlik sunuyor. 

    Şimdi kısaca Bodrum’da Michelin Yıldızı almış restoranlara bakalım:

    Maçakızı – 1 Michelin Yıldızı

    Maçakızı, büyüleyici manzarası yanında şık dekorasyonu ile size harika zamanlar geçireceğinizi garanti ediyor. Şef Aret Sahakyan ve deneyimli ekibinin Ege mutfağına getirdiği yenilikleri deneyimlemenize olanak veriyor. Özenle hazırlanmış, tazeliği garanti edilmiş ürünlerle hazırlanan yemeklerde çeşitlik oldukça fazla. Türk ve Avrupa’nın tanınmış şaraplarını da deneyebileceğiniz menüsü de yemeğinizi ayrıca taçlandırıyor.

    Kitchen Bodrum – 1 Michelin Yıldızı

    Şef Osman Sezener ve ekibinin sunduğu muhteşem menü Türk mutfağına uluslararası bir bakış açısı sunuyor. Yöresel ürünleri ön planda tutan menü, her daim taze ve lezzetli ürünlerle hazırlanıyor. Cazip alakart seçenekleri arasında seçim yapmak sizi oldukça zorlayacak olan mekânın, sıcak atmosferi de rahatlamanızı garanti edecektir.

    Michelin Yıldızı restoranları ziyaret ederken hem şık hem de rahat olmanızı sağlayacak Sarar koleksiyonlarına bakabilirsiniz. Kampanya ve indirimler yanı sıra yeniliklerden haberdar olmak için e-bültenimize de abone olabilirsiniz.

    Diğer Makaleler