remove
Trendler 1-9-2021 4 Dakikalık Okuma

Sıcak Havalarda Terletmeyen Kumaş Türleri Nelerdir?

  • 1731
  • Sıcak havalarda ve nemin yüksek olduğu bölgelerde özellikle yaz aylarında insanların en çok şikayet ettiği durum terleme problemidir. Genellikle yaz mevsimi yaklaşırken terlemeyi önlemek veya terlemeden dolayı oluşacak kötü kokuları engellemek için çeşitli çözüm önerileri aranır. Bunların başında sık sık duş almak, terlemeyi önleyici deodorant benzeri kozmetik ürünleri kullanmak ve yaz aylarına uygun kumaşlardan yapılmış giysileri tercih etmek gelmektedir. Peki sıcak havalarda terlemeye karşı hangi kumaşlar tercih edilmelidir?

    Aslında terlemek insan doğasına uygun fizyolojik bir olaydır. Sıcak yaz aylarında veya spor yaparken insan bedeni, vücut sıcaklığını dengelemek amacıyla ter bezlerini uyarır ve ter salgılar. Ter salgılanırken vücut sıcaklığının ayarlanmasının yanında zararlı toksinlerin de terle beraber vücuttan uzaklaştırılması sağlanır. Bunlar göz önüne alındığında terlemek gayet doğal ve sağlıklı bir durumdur. Bu nedenle terlemeyi önlemek pek mümkün değildir. Kullanılan kumaşlar ve terleme arasındaki temel prensip şudur: Giyilen kıyafetler hangi kumaştan yapılırsa yapılsın terlemeyi engellemez. Vücuttan salgılanan ter eğer buharlaşıp havaya karışmazsa, yani vücut ve kumaş arasında kalırsa ıslaklık bırakarak hem rahatsızlığa sebep olacak hem de ıslaklığın olduğu yerde bakteriler üreyerek istenmeyen kötü kokulara sebebiyet verecektir. Fakat kumaş nefes alan bir yapıda olursa hava kumaştan içeri girerek vücut ve kumaş arasında kalan terin buharlaşmasını sağlayacaktır. Böylece ıslanmaya neden olmayacaktır.

    Terlemeye olan etkileri bakımından kumaş çeşitleri; doğal olmayan, sentetik türden kumaşlar ve adıl maddesi doğal liflerden oluşan kumaşlar olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Doğal olarak üretilen kumaşlar hem nefes alma hem de teri emme özellikleri nedeniyle yaz aylarında sentetik kumaşlara göre daha fazla tercih edilmelidir. Peki doğal kumaş dediğimiz bu kumaş çeşitleri hangileridir?

    PAMUKLU KUMAŞ: En sık kullanılan kumaş çeşitlerinden biri olan pamuklu kumaşlar, tarlada doğal olarak yetişen pamuk bitkisinden elde edilir. Hava geçirgenliğinin yüksek olmasından ve salgılanan terin buharlaşmasına yardımcı olmasından dolayı yazlık kıyafet seçiminde tercih edilmelidir.

    KETEN: Yaz ayları yaklaştığında vitrinlerde en sık görülen kıyafetlerden biri de keten kumaştan üretilen kıyafetlerdir. Tıpkı pamuklu kumaşlar gibi keten kumaşlar da hava alma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla vücudu oldukça serin tutar ve ıslaklık hissi yaratmaz.

    İPEK: İpek böceğinden elde edilen ipek kumaşlar maliyeti yüksek kumaşlar arasında olsa da yaz gecelerinde tercih edilebilecek doğal kumaş türlerindendir. Gece tercih edilmesinin sebebi ise güneş ışınlarına direkt maruz kaldığında leke oluşturabilecek yapıda olmasıdır. Bunun yanında sıcak yaz gecelerinde ferah bir his uyandırarak terlemeyi önler.

    ŞİLE BEZİ: Şile bezi kendine has görünümüyle, özellikle yazın tatil için tercih edilen ufak tatil köylerinde ve kasabalarda giyim butiklerinde sıklıkla göze çarpar. Yine yaz aylarında tercih edilebilecek terletmeyen, nefes alan ve oldukça serin tutan bir kumaş türüdür.

    KREP: Hava geçirgenlik düzeyinin yüksek olduğu kumaş türlerinden olan krep kumaş da salgılanan terin çok kısa sürede buharlaşmasını sağlayarak terlemeyi önler.

    POPLİN: Sıklıkla gömleklerde kullanılan poplin kumaşlar oldukça hafif ve ince yapılarıyla hava almayı yüksek düzeyde sağlar ve terleme sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır.

    Hem kötü görüntüsü hem verdiği rahatsızlık hem de sebep olduğu kötü kokular nedeniyle terleme probleminin maksimum düzeyde önüne geçerek rahat bir yaz yaşamak için bu tür hava geçirgenliği yüksek olan kumaşlar tercih edilmelidir. Bunun yanında aynı zamanda sıvı emici özelliği bulunan doğal yapılı kumaşlar da terleme problemini engelleyecektir.

    Diğer Makaleler