remove
Moda Sözlüğü 14-3-2022 3 Dakikalık Okuma

Takım Elbise ve Cekette Drop Kesim Nedir?

  • 3281
  • Modern ve klasik tarzdan vazgeçemeyen erkekler için takım elbiseler oldukça önemlidir. Mevsimler, yaş, ortam ve iş koşulları değişebilir fakat takım elbise modern erkeğin değişmez bir parçasıdır. Takım elbiseleri sık sık tercih eden erkeklerin, çeşitli takım elbise modellerine ve beden tablolarıyla ilgili kavramlara da hakim olması gerekir. Drop kavramı da takım elbise ve ceket ile ilgili bilinmesi gereken kavramlardan biridir.

    Drop Kesim Nedir?

    Drop kesim, takım elbise veya ceketin kalıbını ifade eden bir kavramdır. Drop bilgisi özellikle ceketlerin farklı vücut tiplerine göre uygunluğunu gösterir. Günümüzde pek çok marka takım elbise ve ceketlerde standart kalıp kullansalar da drop kalıplarını kullanan özel markalar da vardır. Sadece ceket kol ve etek boyunda değişiklikler yaparak drop sistemi uygulamak, doğru bir uygulama şekli değildir. Drop kesim çok daha ayrıntılı bir sistemdir.

    Takım elbise seçerken drop sistemine özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Aksi taktirde takım elbise vücuda tam oturmayabilir ve ortaya şık olmayan bir görüntü çıkarabilir. Takım elbise kombinlerinde şıklık adına atılacak en büyük ve en önemli adım takım elbisenin adeta üzerinize göre dikilmiş gibi görünmesidir. Sonuç olarak, herkesin vücut yapısı kendine özeldir ve her erkeğin standart kalıba göre üretilmiş aynı takım elbiseyi giymesi beklenemez. Bu farklılık sadece ceketin etek ve kol boyunu değiştirmekle de giderilemez. Önemli olan ceketin beden genişliğinden pantolon paçalarının boyuna kadar her detayın drop sistemine uygun olarak ayarlanmasıdır.

    Takım Elbiselerde Drop Numaraları

    Takım elbiselerde drop numaraları; göğüs, bel ve boy arasındaki genel dengeyi kurmak için ayarlanmış olan bir sistemdir. Ceketler için uygulanan drop numaraları:

    • Drop 4: Kısa-normal boyda ve normalden daha geniş erkekler için
    • Drop 6: Normal boy ve kiloda olan standart ölçülerdeki erkekler için
    • Drop 7 – 8: Uzun ve ince yapılı erkekler için

    Ülkemizde erkeklerin genel olarak yapısına bakıldığında en sık drop 6 kesim takım elbiselerin kullanıldığını söyleyebiliriz. Günümüzde drop 6 kesim ceketlerin sadece kol ve etek boylarını değiştirerek drop 4 veya drop 8 ceket üretilebiliyor fakat drop sistemi bundan çok daha fazlasıdır. Örneğin drop 4 kesimde standart olan drop 6’ya göre karın bölgesi 4 cm daha geniş ve aynı zamanda kol boyu 2 cm, etek boyu 2,5 cm ve pantolon paçasının boyu da 5 cm daha kısa olmalıdır. Drop 8 kesimde ise standart olan drop 6’ya göre ceket kol ve etek boyu 3 cm ve pantolon paça boyu ise 5 cm daha uzun olmalıdır.

    Drop Numarası Hesaplama

    Drop numaraları belirli bir drop formülü ile hesaplanmaktadır. [ Drop formulü = (Göğüs çevresi – Bel çevresi/2 ] Örneğin, göğüs çevresi 100 cm ve bel çevresi 88 cm olan bir kişinin drop ölçüsünü hesaplayalım: 100 – 88 = 12 ve 12 / 2 = 6. Bu hesaplamadan bu kişi için drop 6 kesimde bir takım elbisenin en ideal seçenek olacağını söyleyebiliriz.

    Takım elbise seçiminde mükemmel ve kusursuz bir görünüme sahip olmak istiyorsanız, drop sistemini uygulayan markaları tercih etmelisiniz. Sarar, birbirinden kaliteli takım elbiselerini drop sistemini kullanarak sizin için özenle üretiyor ve takım elbise içinde şık görünmenizi sağlıyor.

    Diğer Makaleler