remove
Tips & Tricks 8-2-2024 7 Dakikalık Okuma

Tüylenen Kazak & Kabanlar Nasıl Temizlenir?

  • 305
  • Kazak ve kabanlar soğuk kış günlerinin en sık tercih edilen kıyafetleri arasındadır. Rahat ve şık tasarımlarının yanında konforlu bir kullanım sağlar. Ancak kazak ve kabanlar kullandıkça tüylenir. Bu tüylenme görünüm olarak rahatsız edici olabilir. Tüylenme, sentetik veya doğal liflerin kullanıma bağlı olarak kumaştan çıkması sonucu oluşan dokudur. Bu dokuların sıklığı ve uzunluğu tüylenmenin de derecesini etkiler.

    Tüylenmeleri temizleme ve mümkün olduğunca da azalmanın bazı püf noktaları vardır. Bu yazımızda sizlere tüylenen kazak ve kabanlarını temizleme hakkında bilgiler vereceğiz:

    Tüylenen Kazak Nasıl Temizlenir?

    Tüylenmiş olan kazakları temizlemenin birkaç pratik yolu vardır. Bunların yardımı ile kazaklarınızı tüylerden arındırabilir ve ilk günkü hallerine döndürebilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

    Elle Toplayabilirsiniz

    Kazaklarda oluşan tüyleri toplamanın en kolay ve pratik yolu elle toplanmasıdır. Tüyleri hafifçe çekerek toplayabilirsiniz. Ancak bu işlem sırasında tüylerin çok fazla çekmemesi gerekir. Çünkü fazla çekilmesi kumaşa zarar verebilir. Ayrıca belirgin tüylenme olan yerlerde etkili bir yöntemdir.

    Tüy Toplayıcı Makine Kullanabilirsiniz

    Tüy toplayıcılar kazak üzerindeki tüyleri hızlı ve etkili şekilde toplayan araçlardır. Bunlar tüyleri toplayarak kazak yüzeyinin tüylerden arınmasını düzleşmesini sağlar. Etkili bir yöntemdir, tüylenen tüm giyim ürünlerinizde de kullanabilirsiniz.

    Makinelerdeki Tüylenme Önleyici Programlarını Kullanabilirsiniz

    Teknoloji geliştikçe kazakların tüylenme sorununa karşı yıkama makinelerinde yeni uygulamalar hayata geçmiştir. Bunlardan birisi de bazı yıkama makinelerinde olan tüylenmeleri önleyen özel programlardır. Bu tarz bir makineniz varsa bu programı kullanarak tüylenme sorununun önüne geçebilirsiniz.

    Saç veya Tüy Fırçası Kullanabilirsiniz

    Saç fırçaları veya tüy fırçalarıyla kazaklardaki tüyleri toplayabilirsiniz. Kazak yüzeyine hafifçe bastırarak tüyleri toplamak mümkün olur.

    Jilet Kullanabilirsiniz

    Keskin bir jiletle tüyleri keserek toplayabilirsiniz. Ancak kullanım sırasında jileti eğik bir açıyla tutmak gerekir. Ayrıca kazağa zarar vermemek adına çok dikkatli bir şekilde toplama işlemi yapılmalıdır.

    Buharlı Ütü Kullanabilirsiniz

    Buharlı ütüler kazakların tüylenmesini düzeltebilir. Kazağın yüzeyine hafifçe buhar vererek işlem yapabilirsiniz. Ancak kazak ile ütünün direkt temas etmemesine dikkat edilmelidir.

    Kazaklarda tüylenmenin durumu veya yerine göre bu yollardan birini veya birkaçını kullanabilirsiniz. Ancak temizleme işlemi sırasında kazağa zarar vermeden dikkatli şekilde yapılması önemlidir.

    Tüylenen Kaban Nasıl Temizlenir?

    Tüylenmiş kabanlardaki tüyleri temizlemek de kazaklar kadar kolaydır. Tüy alma makinesi ile kabanlarınızın üzerindeki tüy topaklarını alabilirsiniz. Bu makineler pilli ya da pilsiz olabilir ve kolay kullanım sunar. Eğer kazak ve kaban çok kullanıyorsanız tüy toplama makinesi kazak ve kabanlarınızdaki tüylerden kurtulmak için çok büyük yardımcı olacak araçlardır.

    Jilet yardımıyla tüyleri alabilirsiniz. Kazaklardaki gibi kabanlarda da jilet yardımıyla tüylerden kurtulabilirsiniz. Ancak kabanların yıpranmaması ve kesilmemesine dikkat etmeniz önemlidir. Özellikle temizleme sırasında kabanın düz bir zeminde olması önemlidir. Yavaş şekilde ve jileti eğik tutarak temizleme yapabilirsiniz.

    Yumuşak uçlu temizleme fırçaları da tüylenmeyi gidermede etkili bir yöntemdir. Fırça yardımıyla kumaşı nazikçe fırçalayabilir, kumaşın üzerinde biriken tüyleri temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde elbise fırçaları veya yapışkan rulolar da kabanlarınızdaki tüy topaklarını temizlenmesinde yardımcı olan araçlardır.

    Tüylenme sorununda ister kazak olsun ister kaban olsun benzer yöntemleri kullanabilirsiniz. Ancak kıyafetin materyali, tüylenmenin durumu ve yerine göre yöntem seçilmesi, hassas bir şekilde temizleme yapılması çok önemlidir.

    Kazak ve Kabanların Tüylenmemesi İçin Neler Yapılmalı?

    Kazak ve kabanların tüylenme nedenlerini anlamak önemlidir. Bu nedenleri ortadan kaldırarak tüylenmeyi azaltabilir ve hatta engelleyebilirsiniz.

    Tüylenmenin ana nedenlerinden birisi, kazak ve kabanların üretim malzemeleridir. Bazı malzemeler yün veya angora gibi doğal lifleri gereği kolay şekilde tüylenme yapabilir. Ayrıca sürtünme de tüylenmenin bir diğer ana nedenleri arasındadır. Bu açıdan beli alanlar diğerlerine göre daha fazla tüylenme yapabilir. Sentetik lifler de tüylenmeye neden olur.

    Kıyafetlerin sıkça yıkanması, yanlış yıkama talimatlarının uygulanması, aşırı sıcak suda yıkanması, sert malzemelerle bir arada yıkama yapılması başka tüylenme nedenleri arasındadır. Kazak ve kabanların yüksek ısıda kurulması da tüylenmeye yol açar.

    Aslında en başta kazak ve kabanların etiketlerine göre temizleme yapılması tüylenmeyi de önleyecektir. Soğuk su ve hassas yıkama yapmak tüylenmenin önüne geçmek ve azaltmak için önemli iki unsurdur. Makinede yıkarken bu kıyafetleri çamaşır torbasına koyarak yıkama yapabilirsiniz. Çamaşır torbası onların korunmasını sağlayacaktır.

    Tüylenmeyi azaltmak için az deterjanla yıkayabilirsiniz. Fazla deterjan kullanmak, kumaş liflerini zayıflatabilir ve tüylenmeye neden olabilir. Kıyafetlerinizi çamaşır makinesindeki kurutma özelliğini kullanarak kurutuyorsanız, düşük sıcaklıkta ve hassas kurulama programını tercih edebilirsiniz. Yüksek sıcaklıklar kumaş liflerine zarar verebilir.

    Profesyonel temizlik yapılmasını tercih edebilirsiniz. Kıyafetlerdeki tüylenmeyi azaltmak veya önlemek için profesyonel temizlik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Uzmanlar, doğru temizlik yöntemlerini kullanarak kumaşı koruyabilirler.

    Ancak her durumda kıyafetlerinizin özellikleri ve etiketlerine dikkat etmek önemli bir unsurdur. Ayrıca tüy topaklarının birikmesini beklemeden sık sık bakım yapmakta sonradan geri dönülemez sorunlar yaşamanızı önleyecektir.

    Sarar kaban ve kazak modellerinin kaliteli yapısı tüylenme gibi problemlerin daha az oluşmasına neden olur. Sarar kampanyaları ve daha fazlasından haberdar olmak için de e-bültenimize üye olabilirsiniz.

    Diğer Makaleler