remove
Tips & Tricks 12-3-2024 6 Dakikalık Okuma

Doğal Yollarla Evde Leke Çıkarma Yöntemleri

  • 89
  • Evdeki lekeler çoğu durumda can sıkıcıdır. Aslında zorlu lekeler, doğru temizleme yöntemleriyle kısa sürede kolaylıkla ortadan kalkar. Bu yazımızda evde leke çıkarma yöntemlerini sizinle paylaşacağız.

    Doğal Yollarla Evde Leke Çıkarmaya Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Lekeleri ortadan kaldırmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

    • Bunlardan ilki renk uyumudur. Kumaşın renginin ne kadar dayanıklı olduğunu öğrenmek için görünmeyen bir bölgesine uygulama yapılır. Bu uygulama sayesinde leke çıkarma yönteminin kumaşa herhangi bir şekilde zarar verip vermediğini kolaylıkla görebilirsiniz.
    • Kumaş türüne uygun hareket etmek oldukça önemlidir. Hassas kumaşlara daha nazik davranmak gerekir. Başta ipek olmak üzere bazı kumaş türleri önceden test edilerek işleme başlanır. Uygulama sonrasında lekeyi hemen yıkamamak da önemli bir aşamadır. Belirli bir süre beklemek daha etkili bir sonuç ortaya koyar.
    • Temizleme esnasında kullanılan ürünlerin sağlığınıza etkisine dikkat etmek gerekir. Sert kimyasal temizleme ürünlerinden kaçınmak gerekir. Doğal yöntemler arasında limon ve tuz karışımı yer alır. Özellikle beyaz kumaşlarda bu karışım doğal bir temizleyici görevi üstlenir.
    • Beyaz kumaşlarda çeşitli sebeplerle meydana gelen sarı lekeleri çıkarmak için süt ve limon karışımından faydalanabilirsiniz. Bu yöntem, sarılığın ortadan kalkarak temiz görünmesini sağlar. Eğer lekeli bölge tek seferde istenilen derecede temiz olmadıysa, aynı işlemi tekrar etmek gerekir.

    Beyaz Kumaşlar için Doğal Ağartıcılar

    Genellikle beyaz ev tekstili olan kumaşlardan lekeleri temizlemek daha zor gibi gelir. Fakat birkaç kolay teknikle istediğiniz temiz görünümü elde edebilirsiniz. Beyaz kumaşlardaki lekeler için karbonat ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bu karışım doğal bir ağartıcı görevi üstlenir. Lekeli bölgeye karışımdan sürdükten sonra yaklaşık 1 saat kadar güneş ışığında bekletmeniz gerekir.

    Elma sirkesi, lekelerde oldukça etkili sonuç ortaya koyar. Beyaz kumaşın parlamasını ve lekelerin çıkmasını sağlar. Yarım su bardağı elma sirkesini yıkama suyuna eklemek lekelerin ortadan kalkmasında etkili rol oynar. Temizlikte genellikle elma sirkesi kullanılsa da beyaz sirke de oldukça etkili bir üründür. Lekeleri çıkarmasının yanı sıra kumaşın bembeyaz olmasını sağlar. Bir su bardağı beyaz sirke ile su karışımı lekeleri çıkarmak için yeterlidir.

    Bazı leke türlerinde aspirin de oldukça etkilidir. İşlemi uygulamak için aspirinin ezilerek suyla karıştırılması gerekir. Macun haline gelen aspirini lekeli bölgeye diş fırçası yardımıyla sürebilirsiniz. Leke çok zorsa sirke ve karbonat karışımı kullanmak da mümkündür. Bir miktar karbonatın üzerine sirke dökerek, lekeli bölgenin üzerinde bekletmek gerekir. Bir süre sonra leke ortadan kalkar.

    Renkli Kumaşlara Uygulanabilir Çözümler

    Renkli kumaşlarda meydana gelen lekeleri çıkarmak için daha özenli ve daha dikkatli olunması gerekir. Aksi takdirde renklerde solmanın meydana gelmesi kuvvetli bir ihtimaldir. Renkli kumaşlarda meydana gelen lekeleri temizlemek için kabartma tozu kullanabilirsiniz. Kabartma tozu, renklerde aşınmaya sebep olmadan temizleyici özellik sunar.

    Renkli çamaşırlar için uygun olan yöntemlerden biri de gliserin ile temizlemektir. Gliserin renkleri koruyucu özellik göstererek, lekeleri çıkarır. Kumaş türüne göre lekeye gliserin sürerek, bir süre bekletebilirsiniz. Ardından lekeyi su ile ovalayarak temizleyebilirsiniz. Eğer leke hala çıkmadıysa kumaşı makineye atarak her zamanki yıkama yöntemini kullanabilirsiniz.

    Lekeleri temizlemek için beyaz sabun kullanabilirsiniz. Lekeli bölgeyi hafifçe ıslattıktan sonra sabun sürebilirsiniz. Tüm lekeli yüzeyi sabunla kapattıktan sonra bir bez yardımıyla ovalamanız gerekir. Bu sayede lekeler kolayca temiz hale gelir. Renkli kumaşlardaki leke çıkarma yöntemlerinden bir diğeri maden suyu ve sirke karışımıdır. Bir miktar sirke ile karıştırılan maden suyu, lekenin kısa sürede temizlenmesini sağlar.

    Hassas Kumaşlardaki Lekeler için İpuçları

    Hassas kumaşlarda meydana gelen lekelere müdahale etmeden önce ortaya çıkış nedenini belirlemek gerekir. Leke türüne göre temizleme yöntemlerine başvurmak etkili sonuç ortaya koyar. Hassas kumaş türlerini temizlerken dikkat edilmesi ve hassas davranılması çok önemlidir. Kumaşın herhangi bir hasar meydana gelmeden temizlenmesi için nazikçe hareket edilir. Bu aşamada kesinlikle sert hareketlerden kaçınılmalıdır.

    Hassas kumaşlardaki lekeleri temizlemek için süt ve karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Kumaşın üzerine bir miktar ılık süt sürdükten sonra bir çay kaşığı kadar karbonat eklenir. Karışım yumuşak bir fırça ile leke yüzeyinde gezdirilir. Leke çıktıktan sonra yıkanarak, temizleme işlemi tamamlanır.

    Hassas kumaşları sık sık yıkamak önerilmeyen bir durumdur. Sık yıkanan kumaş kısa sürede formunu kaybederek, zarar görmeye başlar. Ayrıca kumaşı yıkarken aşırı sıcaklıklardan kaçınmak gerekir. Bunun yerine soğuk ya da ılık su kullanılması tavsiye edilir.

    Farklı Leke Türlerine Özel Çözümler

    Kahve ve çay lekeleri için karbonat ile sirke karışımı kullanabilirsiniz. Lekeli bölge üzerine karbonat serperek, bir miktar sirke eklenir. Ortaya köpük çıkar. Bu köpüğün ovalanarak yıkanması, kahve ve çay lekelerini ortadan kaldırır. 

    Metal kaynaklı lekeleri temizlemek için ise limon suyu son derece etkilidir. Yüzeye sürülen limon suyu birkaç dakika içinde lekenin ortadan kalkmasını sağlar. Bir süre sonra kumaşı yıkayarak, lekelerden kurtulabilirsiniz.

    Yağ bazlı lekeler için mısır nişastası kullanabilirsiniz. Lekeli bölgeye serpiştirilen mısır nişastası başarılı bir yöntemdir. Yüzeye ilave edilen nişasta bir süre sonra emilir. Ardından lekeleri nazikçe temizlemek yeterlidir. Yağ bazlı lekeler için bal ve sıvı deterjan karışımı da sürebilirsiniz. Eşit oranda karıştırılan bal ve sıvı deterjan yağ lekelerini temizler.

    Birçok kişinin sıkça karşılaştığı leke türleri arasında kan yer alır. Kan lekesiyle baş etmenin yolu ise limon suyundan geçer. Kanlı bölgeye sıkılan limon, kısa sürede lekenin yumuşamasını sağlar. Ardından kumaşı makineye atarak, temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

    Siz de kaliteden ödün vermeyen kumaşlardan oluşan zengin Sarev ürün seçeneklerine göz atabilir, ev tekstili ürünleriniz için uzun ömürlü ve dayanıklı bir tercih yapabilirsiniz. Kampanya ve haberlerimizden de bilgi sahibi olmak için e-bültenimize üye olabilirsiniz.

    Diğer Makaleler